vineri, 15 noiembrie 2013, 10:32 view Vizualizări: 1092 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Cum arăta planeta Marte în urmă cu 4 miliarde de ani (VIDEO)

Foto: informing.ru
Dincolo de cateva calote polare foarte restranse, peisajul de pe Marte este rece, uscat si pietros. Cu toate acestea, situatia nu a fost mereu asa. In urma cu 4 miliarde de ani, Marte era acoperita de ape. O echipa NASA a realizat un film despre cum arata planeta in acel moment.

Marte este numita Planeta Rosie. In perioada ei albastra, avea insa o atmosfera mai consistenta, care tinea planeta destul de calda pentru ca raurile sa curga, iar apa lichida sa existe, scrie iflscience.com.

Pe 18 noiembrie, NASA va lansa misiunea spatiala MAVEN, care va incerca sa inteleaga ce s-a intamplat cu atmosfera de pe Marte.

Pana atunci, oameni de stiinta se intreaba cum arata Marte in zilele ei bune. O echipa de la Goddard Conceptual Image Lab, un laborator al NASA, a realizat un film despre cum ar fi aratat Planeta Rosie daca ar fi fost acoperita de apa. Dupa unele estimari, pe Marte ar fi fost destula apa ca planeta sa fie acoperita de un strat lichid de 500 de metri.

Apa lichida este un ingredient vital pentru viata, iar in ultima vreme se discuta intens despre potentialul planetei de a mentine viata. Filmul acopera, in cateva minute, istoria ultimelor 4 miliarde de ani.

Exista mai multe ipoteze privind disparitia apei de pe Marte.

Printre ele, impactul cu un asteroid urias sau efectul vantului solar care ar fi slabit campul magnetic al planetei. Conform datelor obtinute de cercetatori pana acum, planeta Marte nu mai are camp magnetic de 3,7 miliarde de ani.

Cuvinte cheie: Video, cosmos, savanti
comments powered by Disqus