miercuri, 11 decembrie 2013, 17:40 view Vizualizări: 1001 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Deputat: Bugetul de stat pentru 2014 este antisocial

Foto: omg.md
Bugetul de stat pentru anul 2014 este antisocial, a declarat vicepreşedintele Comisiei parlamentare buget şi finanţe, deputata din partea PCRM Oxana Domenti, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, adăugînd că îndeosebi la capitolul orientare socială „este o degradare totală”, relatează NOI.md.

„Eu nu ştiu cum poţi să califici acest buget drept unul social, în condiţiile în care planifici majorări de pensii de 4%, în condiţiile în care unele prestaţii rămîn neschimbate, în condiţiile în care majorezi încontinuu presiunea fiscală, în condiţiile în care doreşti să majorezi cota la contribuţiile de asigurări medicale. Dacă este să vorbim în factori relativi, ca pondere în PIB a cheltuielilor sociale, ca pondere a cheltuielilor în cheltuielile bugetare totale, dinamica acestor cheltuieli de la an la an este în scădere. Şi acest lucru, din contra, denotă că acest buget nu are un caracter social”, a declarat Oxana Domenti.

Deputata a anunțat că, pentru a îmbunătăți situația la acest capitol, PCRM va veni cu anumite propuneri. „În ceea ce privește politicile fiscale, noi pledăm pentru cota zero la impozitul pe venit, pentru păstrarea contribuţiilor de asigurări medicale la nivelul acestui an, dar cu suplimentarea fondului de asigurări medicale obligatorii de asistenţă medicală cu noi surse, cum ar fi, cel puţin, o jumătate din suma acumulată pe accizele la ţigări să meargă spre fonduri obligatorii de asistenţă medicală. Noi propunem ca acest fond să fie suplimentat cu această sursă, păstrînd totodată presiunea fiscală existentă”, a precizat Oxana Domenti.

Oxana Domenti a menționat că în caz contrar PCRM nu va vota bugetul pentru anul viitor propus în varianta curentă.
 
comments powered by Disqus