luni, 23 decembrie 2013, 23:13 view Vizualizări: 1330 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Europa lansează cel mai scump telescop, pentru identificarea unui miliard de stele

Foto: publika.md
Gaia este numele acestui exemplar, cel mai scump telescop, a cărui valoare este de 1,4 miliarde de dolari și care a fost lansat recent în spațiu de către ESA (European Space Agency), scrie playtech.ro.

Scopul telescopului Gaia este de a descoperi până la un miliard de stele noi și de a oferi în acest fel o reprezentare cât mai bună a galaxiei Milky Way. Acesta a fost lansat de pe o navă maritimă care acostează în regiunea Korou, și este cel mai sofisticat și cel mai scump telescop creat de ESA. Cele un miliard de stele pe care trebuie să le identifice cel mai scump telescop din Europa reprezintă aproximativ 1% din totalul stelelor pe care cercetătorii le estimează în această galaxie. gaia va fi responsabil de măsurătorile de distanță, viteză, direcție și mișcare ale acestor stele și va crea o hartă 3D a acestei secțiuni. Acesta va căuta și noi planete, înafara sistemului nostru solar, iar asta se va întâmpla în decursul a 5 ani de activitate programată pentru acest telescop.

Un alt scop al telescopului este acela de a identifica posibile amenințări sub forma meteoriților sau ale efectelor adverse pe care unele stele care explodează, le pot avea asupra habitatului nostru pe Terra. O supernovă, așa cum este denumită o stea care explodează, este un fenomen extrem de rar, însă telescopul este în măsură să îl înregistreze.

Cel mai scump telescop, Gaia, își va începe misiunea în luna mai a anului viitor, la o distanță de 1,5 milioane de kilometri de pământ, într-un punct denumit Lagrange L2. Această poziție îi va oferi un unghi de observație foarte bun pe tot parcursul anului fără ca luna, pământul sau chiar soarele să îi limiteze vizibilitatea.
Cuvinte cheie: stiinta, savanti, cosmos
comments powered by Disqus