miercuri, 9 octombrie 2013, 4:34 view Vizualizări: 1378 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

STUDIU: Nefumătorii îşi riscă sănătatea şi în localurile unde există zone special amenajate

Foto: publika.md

Nefumătorii din localurile în care există zone speciale pentru ei îşi pun sănătatea în pericol la fel ca şi acolo, unde se fumează liber. La această concluzie au ajuns experţii Centrului Naţional de Sănătate Publică după ce au inspectat zeci de restaurante şi cafenele din Chişinău.

Studiul Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că în restaurantele în care se fumează liber concentraţia de particule solide în aer este 475 într-un metru cub. Iar acolo unde există zone pentru nefumători, indicele este de 336 de particule solide într-un metru cub.

În primul caz, depăşirea normei pentru 24 de ore este de 19 ori, iar în al doilea - de peste 13 ori. Doar în cinci restaurante unde fumatul este interzis, calitatea aerului a fost mai bună, cu o depăşire faţă de normă de 1,44 ori.

Medicii atenţionează că aerul cu o poluare de peste 300 de particule solide pe metru cub este periculos pentru sănătate. Specialiştii afirmă că nicio metodă inginerească, inclusiv sisteme performante de ventilare, nu sunt în stare să elimine riscurile din partea fumului de ţigară.

În opinia lor, singura soluţie este interzicerea fumatului. Studiul a fost efectuat în februarie-martie 2013 în 25 de localuri din Chişinău.

Cuvinte cheie: pericol, fumatul, sanatate
comments powered by Disqus