luni, 13 ianuarie 2014, 11:30 view Vizualizări: 1070 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Exportul moldovenesc în Rusia s-a redus din cauza embargoului la vinuri

Foto: organicwine.co
Republica Moldova a exportat, în ianuarie-noiembrie 2013, în Federația Rusă, mărfuri în valoare de 590,1 de milioane de dolari SUA, cu 2,8% mai puțin față de aceeași perioadă a anului precedent, transmite NOI.md.

În opinia experților, volumul exportului moldovenesc în Rusia s-a redus pentru că a fost sistat exportul de vinuri și divinuri moldovenești în Rusia, în septembrie 2013, din cauza interdicțiilor impuse de „Rospotrebnadzor”. Astfel, vinificatorii moldoveni nu au putut vinde în Rusia producție în valoare de zeci de milioane de dolari.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul importului din Rusia în Moldova, în perioada de referință, s-a redus cu 2,7% și a constituit 685,7 mil. dolari. Ponderea Rusiei în volumul total al exportului moldovenesc s-a micșorat de la 30,8% pînă la 26,9%, iar ponderea în volumul total al importului s-a redus de la 15% pînă la 13,9%. Soldului negativ al balanței comerciale a Moldovei cu Rusia a constituit 95,6 mil. dolari, în scădere cu 1,8% comparativ cu ianuarie-noiembrie 2012.

Moldova exportă în Rusia, în mod tradițional, producție agroindustrială – vinuri, divinuri, conserve din fructe și legume, sucuri. Cea mai mare pondere în importul din Rusia în Moldova revine resurselor energetice.
 
Cuvinte cheie: Rusia, export, embargo
comments powered by Disqus