marți, 15 octombrie 2013, 10:53 view Vizualizări: 1598 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Fără Ucraina, Rusia încetează să mai fie o amenințare pentru un mare proiect european - expert american

Foto: evz.ro
Spațiul de manevră geopolitică a Moscovei se îngustează. Această opinie a fost exprimată la o masă rotundă care a avut loc la București de către expertul american Walter Russell Mead - profesor de relaţii internaţionale la Colegiul Bard din New York, relatează publicația Evenimentul zilei.

"Ucraina se îndreaptă către vest, Moldova este practic aproape pierdută, Transnistria devine o enclavă irelevantă, fără rol geostrategic, profitul din petrol şi gaze naturale se împuţinează pe măsură ce alte resurse similare sunt descoperite în alte colţuri ale Europei, influenţa Rusiei în Asia Centrală este periclitată de mişcările islamiste şi de către China, armata rusă este coruptă şi refuză reforma. În concluzie, Rusia nu mai este în formă", - a subliniat expertul american.

Din punctul său de vedere, Rusia îşi concentrează acum întreaga energie pe deturnarea Ucrainei de la obiectivul aderării la UE.

Fără Ucraina, Rusia nu mai este o ameninţare pentru marele proiect european. Iar dacă Ucraina îşi continuă drumul european, atunci cresc şi şansele de soluţionare a crizei transnistrene" a adăugat el, subliniind că Rusia a rămas în urmă, în timp ce România a progresat.

El a respins, de asemenea, probabilitatea unui scenariu negativ în regiune care să aibă drept sursă provocările Moscovei. "Nu cred că trupele ruse din Transnistria sînt o ameninţare pentru securitatea naţională a

Cuvinte cheie: expert, Rusia, Ucraina
comments powered by Disqus