miercuri, 19 februarie 2014, 11:45 view Vizualizări: 1058 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Europa este pregătită să elimine tarifele de roaming intern

Foto : expert.ru
Tarifele practicate de societăţile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming reduc numărul de apeluri efectuate din străinătate, 28% dintre consumatori alegînd să ţină telefoanele închise, potrivit unui sondaj de opinie, dat publicităţii de Comisia Europeană și citat de mediafax.ro

Numai 8% dintre călători îşi folosesc telefoanele mobile în străinătate la fel de mult ca şi acasă din punct de vedere al apelurilor efectuate, în timp ce trei din zece persoane care călătoresc în altă ţară nu îşi folosesc deloc telefonul mobil pentru a efectua apeluri.

Persoanele care călătoresc frecvent sînt mai susceptibile decît călătorii ocazionali să dezactiveze funcţia de transfer de date a telefoanelor lor mobile cînd se află în străinătate. Comisia consideră că acest lucru se datorează faptului că persoanele care călătoresc frecvent sînt mai bine informate cu privire la costurile reale ale transferului de date în roaming, în Europa, decît cele care călătoresc mai rar.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, s-a declarat "şocată de aceste cifre". "Este clar că trebuie să terminăm ce am început şi să eliminăm odată pentru totdeauna tarifele pentru roaming. Consumatorii îşi limitează în mod exagerat utilizarea telefonului lor mobil, iar firmele au la rîndul lor de pierdut de pe urma acestui lucru. Aici nu e vorba de o simplă luptă între turişti şi societăţile de telecomunicaţii. Milioane de companii trebuie să achite costuri suplimentare din cauza roaming-ului, iar unele dintre ele precum dezvoltatorii de aplicaţii înregistrează şi pierderi de venituri. Roaming-ul nu are sens pe o piaţă unică şi este de-a dreptul o formă de nebunie economică", a declarat Kroes.

Problema tarifelor practicate pentru serviciile furnizate în roaming a fost şi mai mare în urmă cu cîţiva ani, înainte ca UE să introducă plafonarea preţurilor, în 2008. De atunci, consumatorii au constatat că tarifele cu amănuntul pentru apeluri şi SMS-uri în roaming au scăzut cu 80 la sută, iar serviciile de date în roaming sunt în prezent mai ieftine cu pînă la 91 la sută.

Cuvinte cheie: Europa, bani, roaming
comments powered by Disqus