joi, 20 februarie 2014, 13:12 view Vizualizări: 1248 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Guvernul a decis ca ministerele să aibă cîte un secretar de stat

Foto: europalibera.org
Ministerele din Republica Moldova vor avea cîte un secretar de stat. Acesta va avea statut de funcţionar public de conducere de nivel superior şi va asigura legătura funcţională între conducerea ministerului şi corpul de funcţionari. O hotărîre în acest sens a fost aprobată miercuri de Guvern.

Potrivit agenţiei "Infotag", şefa Direcţiei reforma administraţiei publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat, Tamara Gheorghiţă, a menţionat după şedinţa Guvernului că "secretarul de stat urmează să asigure coordonarea activităţii subdiviziunilor din cadrul aparatului ministerului, a colaborării aparatului ministerului cu autorităţile administrative din subordine şi cu alte entităţi implicate în procesul de activitate al ministerului".

"Secretarul de stat nu va fi numit de către guvern, ci va fi ales prin concurs de către o comisie de selectare a candidaţilor. Aceştia trebuie să cunoască o limbă străină, să aibă minim cinic ani de activitate în minister şi doi ani de experienţă managerială. Funcţionarul va fi supus procedurii de evaluare a performanţelor profesionale anual", a spus Gheorghiţă, precizînd că acesta va avea un salariu de la 7400 la 9620 de lei.

Deocamdată, nu a fost stabilit dacă noii funcţionari vor avea un anumit termen de exercitare a mandatului, fapt care a trezit dezbateri. În context, premierul Iurie Leancă a solicitat să fie studiată experienţa europeană, pentru a vedea dacă secretarii de stat pot fi numiţi conform ciclurilor electorale.

Funcţia va fi instituită în 15 dintre cele 16 ministere, deoarece la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene există deja secretar general.

Solicitat de "Infotag" să comenteze iniţiativa Guvernului, fostul premier Vasile Tarlev a menţionat că "teoretic, această funcţie este una binevenită pentru a asigura funcţionalitatea în cadrul ministerului".

"În realitate, sistemul administrativ nu este pregătit deocamdată pentru astfel de schimbări. Pentru început, sistemul trebuie supus unei reforme complexe. Din pîcate, în Moldova administraţia de stat este politizată excesiv, iar atunci cînd se schimbă puterea, sînt înlocuiţi şi funcţionarii din eşaloanele medii şi superioare", a spus Tarlev.

În opinia fostului premier, pentru ca o asemenea iniţiativă să aibă succes, este necesar ca în legislaţie să fie stipulate clar obligaţiunile şi responsabilităţile secretarului de stat.

"Cel mai important însă trebuie indicat faptul că funcţia respectivă nu este una politică, iar cel care o va deţine îşi va putea duce mandatul pînă la capăt, indiferent de schimbarea puterii. În caz contrar, iniţiativa nu va avea sorţi de izbîndă, iar banii statului vor fi cheltuiţi în zadar", consideră Vasile Tarlev.
 
Cuvinte cheie: Guvern, decizie, functia
comments powered by Disqus