miercuri, 26 februarie 2014, 16:10 view Vizualizări: 1054 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Cibotaru: Coaliția de guvernare s-a apucat de prostii

Foto: noi.md
„Coaliția proeuropeană, în dorința de a se proteja în toate și de toate începe să întreprindă nu cele mai deștepte și chibzuite acțiuni. Oare sînt chiar așa de speriați de referendumul ilegal din Găgăuzia și o posibilă repetare a acestui scenariu în alte regiuni ale țării, încît vor să mai interzică o dată ceea ce este interzis? Să nu reiasă că, întinzînd o cursă altora, să cadă singuri în ea”. Astfel a comentat pentru NOI.md directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, inițiativa autorităților de a interzice discutarea unor probleme în cadrul referendumurilor locale.

Potrivit analistului, proiectul de lege înregistrat în Parlament prevede că în cadrul referendumurilor locale nu vor putea fi examinate probleme de interes național, precum și chestiuni ce țin de politica internă și externă a statului. Totodată, la referendumurile locale nu vor putea fi abordate probleme referitoare la împuternicirile parlamentului și guvernului, precum și cele care contravin Constituției și legilor țării.

„Actualul Cod electoral deja prevede că „referendumul local este o formă de consultare cu cetățenii pe marginea problemelor de importanță majoră pentru sat (comună), sector, oraș (municipiu), raion sau unitatea teritorial-administrativă cu statut special”. Nu mai ai ce adăuga sau omite! Merită oare atunci introduse toate aceste modificări?! Sau poate legislatorii deja au dubii că plebiscitul din Găgăuzia a fost ilegal? Eu în genere sînt împotriva revizuirii legislației în vigoare în interesele înguste de partid ale celor care se află acum la conducerea țării. În cazul dat, coaliția de la guvernare le oferă un as în plus oponenților săi: vedeți, se tem de opinia poporului. Esența acestor modificări rămîne însă necunoscută. Prostii, nimic mai mult”, a conchis Viorel Cibotaru.
 
Cuvinte cheie: Cibotaru, parere, Guvern
comments powered by Disqus