luni, 3 martie 2014, 10:59 view Vizualizări: 1133 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Eurostat: Care sînt cele mai bogate și celemai sărace regiuni din Europa

Foto : informing.ru
O regiune din România se afla printre cele mai sărace din Uniunea Europeana, din punct de vedere al PIB pe cap de locuitor, la aproape un sfert din media UE. La polul opus se afla Londra, de peste trei ori media celor 28 de state membre.

PIB pe cap de locuitor în anul 2011, în ce privește standardele puterii de cumparare pentru cele 272 de regiuni din cele 28 de țări membre UE, era de 29 la sută din medie, pentru regiunile Nord-Est din România si Severozapaden, din Bulgaria, arata Europolitics, citînd date publicîte de Eurostat.

De altfel, ultimele opt regiuni din UE în privința PIB pe cap de locuitor erau toate din Bulgaria și România, cele douî regiuni fiind urmate de încă două din Bulgaria, cu un PIB de 31, respectiv 32 la sută din media UE.

Printre cele 75 de regiuni cu un PIB de sub 75 la sută din cel de la nivelul Uniunii Europene, 15 se afla în Polonia, 9 în Grecia, cîte 7 în Cehia și România, 6 în Hungaria, cîte 5 în Bulgaria și Italia, cîte 4 în Portugalia și Marea Britanie, 3 în Slovacia, cîte doua in Spania, Franța (ambele în teritorii din afara continentului) și Croatia, una în Slovenia, precum și țările Estonia, Letonia și Lituania, luate fiecare drept regiune separată.

In ce privește regiunile fruntașe, centrul Londrei are un PIB care reprezinta 321 la sută din media UE, urmat de Luxemburg (266 la sută), Bruxelles (222 la sută), Hamburg (202 la sută), Bratislava (186 la sută), Ile de France și Groningen (cîte 182 la sută), Stockholm (173 la sută) și Praga (171 la sută).

Printre cele 41 de regiuni aflate peste media de 125 la sută, 11 se afla în Germania, cîte cinci în Olanda și Austria, cîte trei in Belgia, Italia și Regatul Unit, cîte două în Spania și Finlanda, cîte una în Cehia, Danemarca, Irlanda, Franța, Slovacia și Suedia, precum și Marele Ducat al Luxemburgului.

Cuvinte cheie: Europa, bani, saracie
comments powered by Disqus