miercuri, 9 octombrie 2013, 7:09 view Vizualizări: 1675 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Un cutremur de proporții de genul celui din anul 1977 sau 1986 s-ar putea produce în orice moment

Foto: unimedia.info
seism mai mare de 5.5 - 7 grade pe scara Richter s-ar putea produce practic în orice moment, pentru că așa este natura cutremurelor din Vrancea. Declarațiile au fost făcute de către directorul Institutului de Geologie și Seismologie, AȘM, Vasile Alcaz, în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

„Un cutremur similar celui din 1986 îl avem practic odată la 25 de ani. Este o legătură mai mult statistică. Dacă ne uităm la ultimii 1 000 de ani, avem un cutremur puternic odată la 25 de ani. Dar, nu există o legitate strictă”, a explicat Alcaz.

„Totuși, un seism devastator, conform estimărilor specialiștilor, s-ar putea produce mai tarziu, prin anii 2030-2040. Dar acestea sunt niște estimări până la urmă. Natura decide”, a mai precizat directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

Un cutremur se produce odată la trei zile

În cadrul aceluiași interviu, Vasile Alcaz a mai declarat că un cutremur cu o magnitudine depână la 4 grade pe scara Richter se produce odată la trei zile.

„Trăim în zonă seismică, cutremure puternice n-am avut de la sfârșitul secolului trecut. La cutremure puternice întotdeauna sunt replici. Procesul continuă. În zona Vrancea înregistrăm circa 130-150 de cutremure anual, adică la fiecare a treia zi avem un cutemur. Dar aceste seisme nu sunt resimțite de populație, pentru că au o magnitudine de până la 4 grade pe scara Richter”, a mai spus Alcaz.

Cuvinte cheie: expert, cutremur, Moldova
comments powered by Disqus