miercuri, 20 noiembrie 2013, 0:45 view Vizualizări: 1108 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

România va relua măsurile speciale de control vamal la 1 decembrie (VIDEO)

Foto: trm.md
Măsurile speciale de control vamal asupra bagajelor personale la frontiera externă a Uniunii Europene, inclusiv cu Republica Moldova, vor fi aplicate cu începere de la 1 decembrie 2013, potrivit unui ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România, informează MOLDPRES.

ANAF anunţă că măsurile speciale, ce urmau să intre în vigoare la 15 noiembrie, au fost suspendate temporar şi vor reintra în vigoare începînd cu data de 1 decembrie 2013. Executarea ordinului autorităţii vamale a fost amînat temporar pentru „asigurarea unui nivel crescut de siguranţă şi confort al cetăţenilor care introduc, în bagajele personale, anumite categorii de bunuri care nu fac obiectul unor scutiri sau restricţii”.

În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor va asigura adaptarea capacităţii administrative la specificul fiecărui birou vamal, pe tipologii de călători şi bunuri. Vama română a introdus reguli noi cu caracter administrativ destinate atît pentru „a preveni şi combate evaziunile vamale şi fiscale pentru o serie de bunuri cu risc fiscal ridicat, cît şi protejării sănătăţii consumatorilor, în cazul mărfurilor alimentare”.

Formularele de intrare în România pe care urmau să le completeze cetăţenii Republicii Moldova au fost suspendate la numai o zi după ce au fost introduse, la 15 noiembrie. Noile măsuri au provocat cozi imense la trecerile de frontieră, călătorii au fost nevoiţi să piardă ore în şir pentru a trece controlul vamal.

De la 1 decembrie, la frontierele externe ale Uniunii Europene, unde controlul vamal se realizează de către România (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se aplică instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra următoarelor categorii de bunuri introduse de către călători în bagajele personale: ţigări, băuturi alcoolice, carburanţi, flori şi plante de ornament, ulei de floarea- soarelui, zahăr rafinat, făină, tărîţe, fructe şi legume proaspete.
 
Cuvinte cheie: Romania, vama, calatorii
comments powered by Disqus