luni, 25 noiembrie 2013, 8:34 view Vizualizări: 593 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Cea mai mare ieftinire a ţiţeiului din ultima lună: Preţul petrolului a scăzut cu 2,56 dolari pentru un baril

Foto: publika.md
Preţul petrolului a scăzut brusc, după ce Iranul a fost de acord să-şi limiteze programul nuclear în schimbul eliminării anumitor sancţiuni internaţionale. Este vorba despre cea mai mare ieftinire a ţiţeiului din ultima lună. Specialiştii spun că tendinţa de micşorare a preţurilor se va menţine, ca urmare a înţelegerii dintre Teheran şi Occident.

Preţul unui baril de petrol de marca Brent a scăzut cu aproape 2,6 dolari, până la 108 dolari. Şi ţiţeiul din SUA s-a ieftinit cu 90 de cenţi, până la aproximativ 94 de dolari pentru un baril. Exporturile de petrol din Iran vor rămâne limitate, însă, la un milion de barili pe zi, conform sancţiunilor care rămân încă în vigoare după înţelegerea de la Geneva. Autorităţile de la Teheran au promis că vor începe să pună în aplicare prevederile documentului în următoarele săptămâni şi sunt gata să înceapă discuţiile pentru un acord final. Între timp, negociatorii iranieni s-au întors acasă, unde au fost întâmpinaţi ca adevăraţi eroi.

Conform acordului încheiat cu marile puteri, Teheranul va neutraliza stocurile de uraniu îmbogăţit, va opri lucrările la un reactor capabil să producă plutoniu, şi va permite o monitorizare internaţională fără precedent. În schimb, Occidentul va suspenda anumite sancţiuni care vizează tranzacţiile cu metale preţioase, sectorul auto şi exporturilor petrochimice ale Teheranului şi nu va impune alte restricţii în următoarele şase luni.
Cuvinte cheie: bani, petrol, scadere
comments powered by Disqus