miercuri, 25 decembrie 2013, 13:05 view Vizualizări: 994 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Ex-prim-ministrul georgian: Saakașvili "cîștiga" pînă la $50 milioane pe lună

Foto: golos-ameriki.ru
Veniturile foștilor lideri din Georgia, inclusiv ex-președintele Mihail Saakașvili erau de circa 40-50 milioane de dolari pe lună. Oficialii monitorizau afacerile,deposedau antreprenorii de proprietate, relatează vz.ru, cu referire la fostul prim-ministru Bidzina Ivanișvili.

"Toate afacerile erau controlate. Vîrful , practic, patru persoane (Saakașvili însuși , fostul prim-ministru Vano Merabișvili, fostul ministru al justiției Zurab Adeișvili și primarul de Tbilisi Giorgi Ugulava) colectau toți banii. Venitul lor alcătuia circa 40-50 milioane de dolari pe lună. Venituri fabuloase, mai ales pentru Georgia", - a spus Ivanișvili.

"Era controlat nu numai fiecare om de afaceri, dar fiecare vînzător în piață, care avea un venit 10 dolari pe zi. Scopul lor era nu atît proprietatea, cît controlul. Dar și proprietatea o confiscau", - a spus el.

Oamenii care aveau afacerea lor, înainte de venirea lui Saakașvili se simțieau relativ liber și independent, potrivit ex-prim-ministrului ei nu aveau nevoie de favoruri de $ 100.

"Li se spunea: sau cedezi totul, sau te duci la închisoare, vei sta și apoi vei da. Jumătate dintre oameni cedau. Cei care nu doreau să cedeze erau persecutați, cineva a reușit să plece în străinătate, iar alții nu", - a spus Ivanișvili.

"Cel mai urît: ei și-au dat seama că oamenii nu sînt atît de lași și nu li se supun. Trebuia să le insufle oamenilor frica. Așa că au închis persoane fără niciun motiv, ca să vadă vecinii. Se întîmpla că persoana nu avea nimic, însă după el veneau și îl arestau", - a adăugat el.
De asemenea, el a spus că l-a ajutat pe Saakașvili să cîștige susținerea mărind salariile funcționarilor.

"Dacă copilul ministrului îndură foame și nu poate merge la școală, iar el semnează contracte în valoare de milioane de dolari, este foarte dificil de a opri corupția", - a spus Ivanișvili.

El a sugerat să fie creată o fundație, ca totul să fie oficial. S-a folosit fundația Soros.

"Dar contribuția fundației Soros era nesemnificativă. Toți banii care mergeau pentru majorarea salariilor erau ai mei. Mai mult de doi ani și jumătate oficialii au primit salarii mari grație acestui fond. Însă nimeni nu a știut și nici nu s-a interesat de unde se iau banii", - a spus el.

În noiembrie la Congresul Partidului " Visul Georgian - Georgia Democratică" Ivanișvili a anunțat despre retragerea sa din politică.

Cuvinte cheie: ministri, Saakașvili, Georgia
comments powered by Disqus