luni, 30 decembrie 2013, 2:34 view Vizualizări: 1015 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Iranul îşi mută capitala

Foto: nhrw.com
Parlamentul iranian a votat pentru schimbarea capitalei ţării. Oraşul Parand, situat la o distanţă de 35 de kilometri sud-vest de Teheran, ar putea deveni noua reşedinţă în care îşi vor avea sediul instituţiile supreme ale puterii de stat. Propunerea a fost adoptată cu votul a 110 deputaţi din 177, iar o comisie specială urmează să analizeze această chestiune.

Printre motivele invocate de parlamentari pentru strămutarea capitalei iraniene se numără suprapopularea oraşului (aproape 12 milioane de locuitori) şi poluarea atmosferică din Teheran. Aceasta ar putea fi, însă, o manevră de a distrage atenţia locuitorilor de la probleme de politică externă mult mai importante, este de părere orientalistul rus Serghei Serioghicev.

„Cel mai probabil, prin această decizie se urmăreşte distragerea atenţiei oamenilor. Această propunere ambiţioasă nu va fi realizată, dar va fi analizată, discutată. Atenţia oamenilor va fi distrasă, pentru cîteva luni, de la problemele din jurul Siriei şi Hezbollah”.

Există în istorie numeroase exemple reuşite de strămutare a capitalei unei ţări. Pînă în 1997, capitala Kazahstanului a fost Alma-Ata, oraş care nu putea să se mai extindă din cauza proximităţii faţă de munţi. În consecinţă, centrul politic şi economic al ţării a devenit oraşul Akmala, redenumit în Astana, ceea ce în limba kazahă înseamnă „capitală”.

Preşedintele Nursultan Nazarbaiev a spus atunci că unul dintre principalele motive este amplasarea convenabilă a noii capitale. „În primul rînd, se află aproape de centrul geografic al Kazahstanului. În al doilea rînd, oraşul Astana este situat la intersecţia celor mai mari drumuri naţionale. În al treilea rînd, oraşul are o populaţie de 300.000 de oameni, iar conform planului general este prevăzută o creştere cu încă 100.000. În al patrulea rînd, nu există probleme în ceea ce infrastructura”.

Autorităţile din unele ţări preferă să desemneze drept capitală oraşe foarte mici. Crearea unui centru de guvernămînt separat, potrivit experţilor, ajută la evitarea problemelor cu care se confruntă metropolele.

Un exemplu grăitor este Canada. În secolul al XIX-lea, titlul de capitală i-a fost conferit oraşului Ottawa, a cărui populaţie nu depăşea cifra de 8.000 de oameni. Şi capitala braziliană a fost strămutată în 1960, fiind construit un oraş nou în partea centrală a ţării. În opinia experţilor, acest lucru a contribuit la dezvoltarea regiunii şi la redirecţionarea migraţiei. Tocmai de aceea populaţia a crescut de aproape 10 ori şi depăşeşte în prezent cifra de 2,5 milioane de oameni, iar în apropiere au apărut numeroase oraşe satelit.

Maria Baliabina


comments powered by Disqus