vineri, 10 ianuarie 2014, 16:50 view Vizualizări: 1075 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Minivacanța bugetarilor costă statul peste un miliard de lei

Foto: arena.md
Zilele libere oferite cadou bugetarilor ne costă peste un miliard de lei, aceasta fiind, în linii mari, valoarea PIB-ului nerealizat în zilele lucrătoare, în care circa 200.000 de angajaţi se odihnesc. Cel puțin asta denotă o investigație realizată de Adevărul, în care se menționează că în Republica Moldova începutul anului este o perioadă aproape moartă din punct de vedere economic.

„Pînă la 9 ianuarie, iar în unele cazuri şi pînă la jumătatea lunii, activitatea instituţiilor publice este practic paralizată, ca urmare a sărbătorilor de iarnă şi a vacanţei prelungite decretate de autorităţi. A devenit o tradiţie ca executivul să acorde zile libere pentru ca angajaţii să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea punţi libere între sărbători. E adevărat că unele zile libere vor fi recuperate sîmbăta, dar specialiştii în resurse umane spun că acestea sînt ineficiente”, menționează sursa citată.

Potrivit informației, în luna ianuarie, de regulă, veniturile, dar şi cheltuielile bugetare sînt cu 50% sub media lunară pe un an şi de două-trei ori mai mici decît în luna decembrie. De exemplu, în ianuarie 2013 veniturile la bugetul public naţional au fost de 2,18 miliarde de lei, cu circa un miliard de lei mai puţin decît media anuală şi de două ori sub nivelul lunii decembrie 2012. Aceasta chiar dacă de la 1 ianuarie 2013 au crescut semnificativ mai multe taxe.

Astfel, potrivit estimărilor, o săptămînă de vacanţă ar reprezenta o pierdere de 1,5 - 2,0 miliarde de lei pentru PIB. Datele statistice relevă că în primul trimestru PIB-ul este cu 10-15% mai mic decît în trimestrul II şi cu circa 40% decît în trimestrul III.
 
Cuvinte cheie: buget, vacanta, perdere
comments powered by Disqus