Cât ne costă personalul din sectorul bugetar (INFOGRAFIC)
Sectorul bugetar este indispensabil funcționării unei societăți. În mod normal, Guvernul oferă facilități și servicii publice pentru a răspunde nevoilor cetățenilor lor, care sunt plătite din fonduri publice. Instituțiile și personalul din sectorul bugetar sunt instrumentele principale prin care Guvernul își realizează angajamentele de a asigura necesitățile de bază ale cetățenilor.
Ideea realizării acestui infografic a venit de la încercarea de a afla dimensiunea reală a sectorului bugetar și de afla cât ne costă, pe fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova, de a plăti salariul unui angajat în acest sector. Astfel, având la bază datele despre unitățile de personal pentru perioada 2005-2012 și cheltuielile de personal pentru aceeași perioadă am încercat să prezentăm evoluția acestor doi parametri.
Definiția sectorului bugetar a Biroului Național de Statistică oferă următoarea definiție a sectorului bugetar: totalitatea unităţilor finanţate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale şi din mijloace speciale, indiferent de subordonarea ramurală.
Principalele concluzii identificate ca urmare a cercetărilor pentru realizarea infograficului sunt următoarele:
- Aproape 1/3 din toți salariații țării activează în sectorul bugetar. În 2012, 28,2 % din totalul salariaților erau angajați în sectorul bugetar, sau mai puțin cu 11,5% față de anul 2009.
- Numărul unităților de personal din sectorul bugetar a scăzut cu mai mult de 30 de mii în ultimii 8 ani. Cele mai mari reduceri de unități de personal au avut loc în perioada 2010-2012 și au vizat patru sectoare în special: agricultura, apărarea națională, menținerea ordinii publice și învățământ. Reducerile de personal au fost proporționale angajărilor masive din aceste sectoare din perioada 2005-2009.
- Din 1000 de bugetari, în 2009 cei mai mulți – 612 activau în învățământ, iar cei mai puțini în transporturi și drumuri.
- Din 1000 de bugetari, în 2012 cei mai mulți – 599 activau în învățământ, iar cei mai puțini în sectorul energetic.
- În 2009, 98,7% din unitățile de personal erau concentrate în 11 sectoare de activitate. Tendința care se păstrează și în 2012, când în aceste sectoare activau 98.8 din bugetarii țării.
- Mai puțin de 1,3 % din unitățile de personal finanțate din Bugetul public Național istoric revin următoarelor sectoare: sector energetic, completarea rezervelor de stat, transporturile și drumuri, alte servicii legate de activitatea economic, afaceri externe, gospodăria comunală, industria şi construcţiile, protecţia mediului.
- Cheltuielile de personal au crescut de 1,2 ori în perioada 2010-2012, față de 2005-2009.
- Cele mai mari creșteri ale salariilor de la 1,3 ori până la dublarea acestora au fost înregistrate pentru următoarele sectoare (perioada 2010-2012):
-
- Sănătate;
- Afaceri externe;
- Menţinerea ordinii publice şi securitatea naţională;
- Justiţia;
- Apărarea naţională;
- Ştiinţa şi inovarea;
- Transporturi și drumuri;
- Învățământul;
- Cultura, sportul ș.a.;
- Asigurarea şi asistenţa socială.
- Patru medici de la Centrul Mamei şi Copilului, pe banca acuzaţilor pentru malpraxis
- Datoriile chișinăuienilor pentru gazele naturale se ridică la peste 16 milioane de lei
- Directorul ANRE: Recentele scumpiri ale carburanţilor nu sunt justificate
- Leul va deveni tot mai puternic
- Moldovenii care muncesc în străinătate, chemaţi acasă. Iată ce oferte le propun autorităţile
- Vânzătorii explică de ce au majorat preţurile la produse alimentare. Cumpărătorii, nemulţumiţi
- 24.09.2015 4:07 | Societate Riscă să rămână fără casă! Construcția unui bloc locativ, sursă de probleme pentru mai multe familii
- 10.04.2015 6:00 | Societate HOROSCOP: Astrele prezic reuşite în interes personal şi în afaceri pentru majoritatea nativilor
- 26.03.2014 7:20 | Societate Un STRIGĂT de disperare: Profesorii din stânga Nistrului acuză Chişinăul de indiferenţă şi cer ajutor
- 20.03.2014 10:16 | Societate Expert: De la depozitele din Colbasna sînt transportate muniţii de diferite calibre
- 20.03.2014 9:00 | Societate Studiu: O treime din migranții reveniți în Moldova completează rîndurile șomerilor