marți, 14 ianuarie 2014, 12:24 view Vizualizări: 1033 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Detalii privind schema de spălare de bani la întreprinderea „Metalferos”

Foto: noi.md
Întreprinderea de stat „Metalferos” spală anual circa 900 de milioane de lei prin intermediul unei firme-fantomă. Informația a fost făcută publică de către directorul unei întreprinderi specializate în colectarea deșeurilor de metal uzat, Valentin Eșanu. Potrivit sursei, anual aproximativ 700 de milioane de lei sînt furați din bugetul de stat, iar alte 200 de milioane – de la firmele de colectare a metalelor.

„Sînt în jur de 70 de firme de colectare a metalelor, care au licență, și în jur de 1000 care lucrează neoficial, adică colectează metal la negru și îl dau firmei afiliate „Metalferos”. Compania scoate de la firmele de colectare a metalelor 5% din cantitate , iar Uzina Metalurgică de la Rîbnița folosește 1% din această cantitate, respectiv rămîn 4% la tonă pe care „Metalferos” le fură și le legalizează prin firma-fantomă”, a precizat Eșanu.

Potrivit sursei citate, întreprinderea „Metalferos” este gestionată, neoficial, de Veaceslav Andronache, care ar fi rudă cu prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc. Eșanu afirmă că lunar „Metalferos” spală în jur de 280 de mii de dolari prin schema sus menționată.

„Lunar, de pe teritoriul Moldovei se scot 30-35 de mii de tone de metal uzat. 1400 de tone de metal se fură ilegal de la agenții economici. Suma de bani obținută este împărțită între directorul întreprinderii, adjunctul său și șeful de depozit. Cantitatea asta de 35 de mii de tone nici nu intră pe teritoriul firmei „Metalferos”, dar ajunge direct la uzina de la Rîbnița”, a precizat Eșanu.

Directorul întreprinderii afirmă ca a înaintat mai multe demersuri Guvernului, Parlamentului și Ministerului Economiei, în care atenționează guvernarea despre schema frauduloasă care se aplică la întreprinderea de stat. Totodată, Eșanu afirmă că firma sa este în prag de faliment din cauza presiunilor procuraturii.
 
Cuvinte cheie: bani, detalii, spalare de bani
comments powered by Disqus