joi, 23 ianuarie 2014, 16:35 view Vizualizări: 1043 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Slusari: Banii și timpul sînt mai importante decît vorbele dulci

Foto: noi.md
„Producătorii agricoli moldoveni nu simt euforie în privinţa Uniunii Europene, pentru că această colaborare conduce la probleme mari”, consideră preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari. El a făcut această declaraţie joi, în cadrul conferinţei miniştrilor agriculturii din UE şi ţările Parteneriatului Estic, care a avut loc la Chişinău.

Potrivit agenţiei „Infotag”, Slusari a afirmat că fermierii moldoveni au nevoie de mai multe finanţe şi timp ca să devină competitivi pe pieţele europene.

„Mărfurile noastre nu sînt suficient de competitive, subvenţiile sînt insuficiente şi nici nu se compară cu cele din ţările europene. Chiar dacă avem un oarecare suport, ni se impun restricţii, inclusiv, prin intermediul taxelor vamale. În aceste condiţii, mulţi producători agricoli moldoveni nu vor renunţa să livreze produse pe pieţele estice, în pofida concurenţei serioase şi problemelor mari”, a spus Slusari.

El a estimat că e nevoie de timp şi de bani pentru dezvoltarea agriculturii.

„Noi căutăm să abordăm pragmatic problemele care apar. În Uniunea Europeană există mulţi producători agricoli autohtoni, care, de asemenea, au nevoie de investiţii şi ei au un control al calităţii înalt. Nu cred că produsele noastre se vor vinde pe pieţele europene în volumul de care avem nevoie. Propun să acordăm o atenţie mai mare dezvoltării sectorului agricol, să sporim competitivitatea, să îi asigurăm pe fermieri cu tehnologii noi, şi abia apoi vom putea afirma cu certitudine că mărfurile noastre au o valoare anumită”, a menţionat acesta.

Alexandru Slusari a mai lansat acuzaţii la adresa autorităţilor, care, în opinia lui, „pur şi simplu, îi duc de nas pe producătorii agricoli autohtoni, fără să le rezolve problemele”.
 
Cuvinte cheie: bani, agricultura, Slusari
comments powered by Disqus