marți, 28 ianuarie 2014, 6:59 view Vizualizări: 1272 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

După ce îşi plătesc amenzile, mulţi şoferi din Moldova se trezesc din nou datori statului

Foto: publika.md
Din neatenţie, grabă sau necunoaştere, unii şoferi încalcă regulile de circulaţie. Evident, ei sunt sancţionaţi pentru abateri. Doar că, de multe ori, informaţia despre amenda plătită nu ajunge la poliţie. Din acest motiv, şoferii se trezesc datori statului şi sunt obligaţi să plătească de două ori. Autorităţile recunosc faptul că problema există de ceva vreme şi promit să o remedieze în scurt timp.

"Am trecut la o intersecţie la culoarea roşie a semaforului unde a fost instalată o săgeată care până seara a fost scoasă. Şi am încasat o amendă de", a declarat Valeriu Butnaru.

Valeriu ştia că, potrivit Codului Contravenţional, eşti scutit de jumătate din suma amenzii dacă o plăteşti în 72 de ore, aşa că s-a dus la cea mai apropiată bancă şi a achitat-o. Doar că peste câteva luni a avut parte de o surpriză neplăcută.

"Mi-a venit de la instanţa de judecată o citaţie acasă. Am încasat 560 de lei la culoarea roşie a semaforului", a adăugat bărbatul.

Bărbatul a explicat că plătise amenda. Mai mult, a prezentat şi confirmarea de la bancă.

Asta se întâmplă pentru că, de regulă, în procesele-verbale întocmite de agenţii de circulaţie nu sunt indicate instituţiile financiare la care trebuie să achiţi amenda, ci doar un cont bancar.

"Era o problemă ce ţine de comunicarea între instituţiile statului şi bugetul", a menţionat şeful Direcţiei Trezorerie, bancă comercială, Pavel Ţipa.

Mii de şoferi din Moldova sunt în aceeaşi situaţie. Dovadă sunt dosarele de la Uniunea Executorilor Judecătoreşti.

"Pe 9 luni ale anului 2013 executorii judecătoreşti din Republica Moldova au gestionatde mii de dosare. Mai bine de 70 la sută din numărul respectiv sunt amenzile aplicate pe linia serviciului de patrulare. Sunt cazuri, eu le-aş ridica cam 10% când contravientul stânge obligaţia, iar necâtând la aceasta dosarul contravenţional este remis către executorul judecătoresc". a spus preşedintele Uniunii executorilor judecătoreşti, Roman Talmaci.

Autorităţile spun că au o soluţie pentru această problemă şi recunosc faptul că este cu efect întârziat.

"S-a înţeles această problemă cu părere de rău cu patru ani mai târziu decât era necesar", a relatat şeful Centrului de Monitorizare şi Control al Traficului, Dan Chiriţa.

Soluţia este următoarea: Centrul de Guvernare Electronică a lansat sistemul informaţional M-PAY, la care vor fi conectate toate băncile, şi care va transmite datele către poliţie. Câţiva operatori de plăţi au şi fost conectaţi déjà la acest serviciu.

"Sunt la moment patru bănci, patru operatori de terminale de plată şi Poşta Moldovei. Acuma suntem în lucrări de conectare cu alte cinci bănci. Ulterior şi celelalte bănci care au mai rămas şi percep plăţi de la cetăţeni să fie conectate în decurs de şase, opt luni de zile", a explicat directorul adjunct al Centrului de guvernare electronică Iurie Ţurcanu.

Cuvinte cheie: poliţia, auto, amenda
comments powered by Disqus