miercuri, 9 octombrie 2013, 10:55 view Vizualizări: 865 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Alegeri prezidențiale în Azerbaidjan; marele favorit - actualul președinte

Foto: mail.ru
Aproximativ 5 milioane de azeri cu drept de vot au fost convocați miercuri la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul unui scrutin în care șeful statului în exercițiu Ilham Aliev, care a efectuat deja două mandate în cea mai înaltă funcție în stat după ce i-a succedat tatălui său la putere în 2003, este dat ca favorit, relatează France Presse.

Birourile de vot s-au deschis la ora 03h00 GMT și se vor închide la 14h00 GMT.

Primele rezultate parțiale ar trebui să fie cunoscute la scurt timp după închiderea secțiilor de votare, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Zece candidați concurează pentru cea mai înaltă funcție în stat în această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud.

Președintele în exercițiu, Ilham Aliev, (51 de ani) este aproape sigur că va c în știga alegerile, ultimele sondaje creditîndu-l cu 80% din intențiile de vot, cu mult înaintea celorlalți nouă candidați.

Mai mult de 58.980 de observatori din 100 de țări din întreaga lume vor monitoriza desfășurarea alegerilor prezidențiale din Azerbaidjan, unde 5 milioane de electori au fost convocați miercuri la urne.

Ilham Aliev i-a succedat în funcție în 2003 tatălui său, iar în 2008 a fost reales pentru al doilea mandat de cinci ani. În urma unui referendum în 2009, el a obținut ridicarea limitei de două mandate prezidențiale consecutive.

Înaintea sa, tatăl său Heydar Aliev, fost responsabil KGB (securitatea statului în epoca URSS) și membru în Biroul Politic al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, a condus Azerbaidjanul aproape fără întrerupere între 1969 și 2003.

Opoziția azeră a denunțat o campanie de represiuni înaintea alegerilor, cu numeroase arestări și legi adoptate pentru a reduce la tăcere orice critică la adresa autorităților chiar pe Internet.
 
comments powered by Disqus