luni, 24 februarie 2014, 12:40 view Vizualizări: 1062 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Vladimir Voronin: PCRM pledează pentru modernizare europeană, nu pentru integrare

Foto: noi.md
Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a declarat că formaţiunea pe care o conduce se pronunţă pentru "modernizarea europeană a Moldovei, dar nu pentru integrarea europeană". Potrivit agenţiei "Infotag", despre aceasta comunistul a declarat vineri seară, în cadrul emisiunii "Vineri cu Anatol Golea" la postul TV "RTR-Moldova".

"Noi, Partidul Comuniştilor, la timpul nostru am arborat drapelul integrării europene. Am semnat şi am îndeplinit pe deplin Planul de acţiuni cu UE; am semnat Acordul de comerţ asimetric, care avantaja Moldova în totalitate; am adoptat 240 de legi menite să ajusteze legislaţia naţională la cea europeană; am adoptat cinci coduri noi. Înţelegem că, fiind în centrul Europei, avem nevoie de modernizarea ţării, deoarece altfel este imposibil de cooperat, de stabilit relaţii economice. Dar în ceea ce priveşte integrarea, la acest capitol există probleme, mai ales acum, după parafarea Acordului de asociere", a menţionat Voronin.

Deputatul a recunoscut că, potrivit Regulamentului PCRM, partidul "se pronunţă pentru integrarea europeană", în timp ce în Program se vorbeşte despre "modernizarea europeană".

"Posibil, ne-am grăbit atunci, am vrut să modernizăm rapid ţara. Acum aceste divergenţe dintre Regulament şi Program trebuie lichidate. Cu atît mai mult că în Acordul de asociere nu se vorbeşte nimic despre perspectiva europeană pentru Moldova. Noi însă, indiferent de ce este scris în documentele de partid, vom urma calea modernizării europene. Vom urma permanent, consecutiv, cu insistenţă, iar Uniunea Europeană ne va ajuta. Totodată, nu intenţionăm să-i recunoaştem pe demnitarii europeni drept şefii noştri şi să le delegăm suveranitatea ţării", a spus liderul PCRM.

Răspunzînd la întrebarea despre lozincile PCRM în viitoarea campanie electorală, parlamentarul a spus că "comuniştii vor explica electoratului avantajele Uniunii Europene şi Uniunii Vamale".

"Uniunea Vamală este acel parteneriat care acum i se potriveşte Moldovei. Nu dorim ca viitoarele alegeri parlamentare să împartă societatea după vectorul politicii externe. Nu dorim o astfel de împărţire şi nu vom contrapune cele două uniuni, pentru a nu împărţi alegătorii între ai noştri şi ai voştri", a declarat Voronin.

Cuvinte cheie: Europa, Voronin, PCRM
comments powered by Disqus