luni, 3 martie 2014, 9:00 view Vizualizări: 1035 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Creștinii ortodocși intră azi în Postul Mare

Foto : pniva.by
Astăzi, 3 martie, începe Postul Mare pentru creștinii ortodocși. Din această zi credincioșii încep să se pregătească pentru cea mai mare sărbătoare creștină – Învierea lui Hristos sau Paștele, care în acest an va fi pe 20 aprilie.

Postul Mare este o perioadă deosebită, extrem de importantă și responsabilă în viața unui creștin. Acesta durează 7 săptămîni – de la Duminica Iertării pînă la Învierea Domnului sau Sfintele Paști. Pe parcursul acestei perioade postitorii se abțin de la consumul produselor de origine animală (carne, pește, produse lactate, ouă), în rația lor intrînd doar alimente vegetale – legume, fructe, ciuperci, cereale.

De două ori în timpul Postului Mare, de sărbătorile împărătești Bunavestire (7 aprilie) și Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile (duminica dinaintea Sfintelor Paști) se face dezlegare la pește. Cele mai stricte săptămîni ale Postului Mare sînt prima (Săptămîna Mare) și ultima (Săptămîna Patimilor).

Miercurea și vinerea din acest post credincioșii ortodocși nu consumă nici ulei vegetal, întrucît miercuri și vineri sînt considerate de creștini zile de doliu: miercuri Mîntuitorul a fost trădat, iar vineri – răstignit.

Esența postului nu trebuie redusă la renunțarea la anumite produse alimentare, ea constînd în primul rînd în aprofundarea cunoașterii de sine, în pocăință și lupta cu patimile.

Cuvinte cheie: religia, sarbatoare, Postul Mare
comments powered by Disqus