joi, 20 martie 2014, 6:55 view Vizualizări: 1631 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Rusia a pus ochiul şi pe Transnistria. Liderul de la Tiraspol a plecat la Moscova

Foto: http://www.publika.md
Guvernul Rusiei va discuta, astăzi, despre problema transnistreană şi despre instituirea de către Ucraina a aşa-zisei "blocade" a regiunii separatiste. La Moscova, cu această ocazie, a plecat aseara, şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Kievul dezminte informaţiile Moscovei şi ale administraţiei de la Tiraspol, potrivit cărora ar interzice bărbaţilor cu cetăţenia Rusiei şi din regiunea transnistreană să intre în Ucraina. Statul vecin a calificat drept false şi informaţiile despre aşa-zisa blocare a transportului de mărfuri pentru militarii ruşi din stânga Nistrului.

Şeful statului Nicolae Timofti speră, în contextul evenimentelor din Crimeea, că Moscova va ţine cont, în acţiunile sale politice, de sancţiunile impuse de UE şi Statele Unite.

"Referitor la şedinţa de Guvern a Federaţiei Ruse unde este pusă în discuţie problema Transnistriei. Nu ne aşteptăm la o hotărâre în favoarea Moldovei. Sper că nu va fi mai rău decât acţiunile în privinţa Crimeei", a declarat ieri la Iaşi, preşedintele RM, Nicolae Timofti.

La rândul său, preşedintele României a spus că va cere urgentarea procesului de integrare europeană a Moldovei, pentru a garanta securitatea ţării noastre.

"Republica Moldova a fost invitată să semneze un Acord de Asociere, de liber schimb, dar nu i s-a dat un orizont în care ar putea să devină membră a UE. Aceasta a fost slăbiciunea ofertei făcute Ucrainei. I s-a oferit un Acord de Asociere, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă de integrare în UE", a declarat preşedintele României, Traian Băsescu.

După decizia Rusiei de anexare a Crimeei, sovietul suprem de la Tiraspol a trimis o scrisoare şefului Dumei de Stat prin care cere ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii şi regiunii transnistrene.
Cuvinte cheie: Rusia, Transnistria, vizita
comments powered by Disqus