vineri, 18 octombrie 2013, 13:32 view Vizualizări: 1328 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Amenzi și sancțiuni înăsprite pentru călătoria fără BILETE și transportul ilicit

Foto: noi.md
Sancţiunile pentru transportarea pasagerilor fără bilete de călătorie au fost înăsprite. Modificările la Codul contravenţional au fost operate de către parlament în primă lectură.

Proiectul prevede introducerea unei amenzi de la 800 la 1200 de lei pentru şoferii sau taxatorii de pe rute interurbane, care nu eliberează bilete de călătorie.

În același timp, întreprinderile de transport care nu vor asigura conducătorii auto cu bilete şi alte acte necesare ar putea fi amendate cu 10 mii de lei.

Totodată, nu vor fi scutiți de amendă nici călătorii de troleibuze, microbuze și autobuze care circulă în raza orașelor. Dacă vor fi prinși fără bilet, călătorii vor fi amendați cu 300-400 de lei.

De asemenea, se propune ca transportatorii iliciţi de persoane, pe lîngă aplicarea amenzii de pînă la 2800 de lei, să fie sancţionaţi cu suspendarea permisului de conducere pînă la 6 luni.

Calculele estimative arată că doar pe rutele interne din Chişinău, zilnic, în jur de 600-800 de călători se folosesc de serviciile de transport ilicit. În urma unei analize economico-financiare la Î.S. „Gările şi Staţiile Auto”, s-a constatat că prejudiciul lunar cauzat de la transportarea ilicită a pasagerilor pe aceste rute este de peste 1 milion de lei.
 
Cuvinte cheie: bani, transport, decizie
comments powered by Disqus