joi, 17 octombrie 2013, 7:32 view Vizualizări: 1238 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

O nouă tehnologie mai sigură decât WiFi-ul. Foloseşte lumină în loc de frecvenţe radio pentru transferul de informaţii fără fir

Foto: publika.md
Date furnizate prin lumină. Cercetătorii chinezi au reuşit să realizeze o tehnologie avansată care foloseşte lumină în loc de frecvenţe radio pentru transferul de informaţii fără fir. Dispozitivul poate transmite chiar şi semnale de Internet.

Sistemul, creat de Universitatea Fudan din China, este numit sugestiv Li-Fi şi foloseşte un bec cu LED-uri ca sursă de date. Prin intermediul dispozitivului, computerul poate fi conectat la Internet.

"Tehnologia este o completare a WiFi-ului. Noi am schimbat doar sursa de date. De-obicei folosim un router wireless pentru a furniza date prin intermediul frecvenţelor radio, dar acum informaţiile sunt transmise prin intermediul unui spectru de lumini vizibile", a declarat cercetătorul Chi Nan.

Datele furnizate prin lumină pot atinge o viteză de până la 3,7 gigabit pe secundă. Potrivit cercetătorilor, Li-Fi-ul este mai sigur decât WiFi-ul, deoarece undele radio pot fi radioactive, interceptate sau bruiate.

[SINCRON]"Dispozitivul Li-Fi oferă date prin spectrul de lumini vizibile, care sunt inofensive pentru organismul uman.

Primul dispozitiv Li-Fi a fost achiziţionat luna trecută de către un furnizor de servicii medicale din SUA, pentru un preţ de aproximativ 8.000 de dolari.

Cuvinte cheie: tehnologii, savanti, Wi-Fi
comments powered by Disqus