marți, 29 octombrie 2013, 10:52 view Vizualizări: 1157 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Capcanele din spatele afacerii „Green Card”

Foto: ziarulnational.md
Șarlatanie // Chiar dacă participarea la loteria „Green Card” este gratuită pe site-ul oficial - www.dvlottery.state.gov, mulți moldoveni cad în plasa unei firme intermediare, care, în caz de câștig, le cere câte 1 399 de dolari în schimbul perfectării actelor

Chișinăul a fost împânzit, în ultimul timp, de zeci de panouri publicitare în care apar vedete cunoscute care ne îndeamnă să ne înscriem la loteria „Green Card”, iar dacă îți surâde norocul să câștigi – pleci în America! „Eu m-am înregistrat pe greencard.md, dar tu?”, ne întreabă fețele zâmbitoare ale acestora. Olia Tira, Natalia Gordienko, Katalina Rusu, Ionel Istrati și alți interpreți cunoscuți publicului larg fac publicitate companiei „USA Immigration”. Pe acest site te poți înregistra, iar în caz de câștig, ai nevoie de un case number (numărul dosarului - n.r.) cu care îți perfectezi ulterior actele. Ca să-l primești, însă, firma îți cere 1 399 de dolari.

A dat 1 400 de dolari, numai să plece în America

Tudor R. (nume modificat – n.r.) s-a înregistrat la loteria „Green Card” prin intermediul firmei „USA Immigration” anul trecut. Băiatul credea că acesta este site-ul oficial și s-a înregistrat rapid. Și-a lăsat o fotografie și toate datele personale în formular. Peste un an, a fost anunțat de firmă că a câștigat „Green Card”-ul. A fost în culmea fericirii. Ajuns la sediul companiei, Tudor a aflat că nu poate primi numărul dosarului câștigător. „Mi-au spus că o să mi-l dea numai dacă o să mai plătesc 1 400 de dolari. Am semnat un contract. Acolo scria că numai ei sunt în drept să se ocupe de actele mele, de tot. Eu am plătit acești bani, pentru că vreau să plec. Am dat cât au cerut și gata”, povestește tânărul. Nu a scris nicio plângere și nici nu a fost foarte deranjat de această „șarlatanie”. Băiatul s-a căsătorit repejor, ca să poată emigra în State împreună cu soția.

Mii de oameni s-au înregistrat pe site

Și Ion V. (nume modificat), un alt tânăr din Chișinău a scos din buzunar 1 400 de dolari pentru a-i da firmei. „M-am înregistrat anul trecut în luna octombrie. Am intrat pe site, am citit, mi s-a părut interesant și m-am înregistrat. Apoi am și uitat de asta, iar în luna iulie curent ei m-au sunat. Am fost la oficiul lor și mi-au arătat că am câștigat, accesând site-ul departamentului american. Mi-au dat să semnez niște foi, unde era scris că mi-au adus la cunoștință despre asta și mi-au spus prețurile. Nu știam despre ce este vorba, am început să citesc textul, dar era prea lung și scris mărunt, am citit până la jumătate și apoi am semnat”, povestește Ion. Când a aflat că a fost tras pe sfoară, a contactat Ambasada SUA în Moldova. „am vorbit la telefon cu cineva de la serviciul informații și le-am zis totul. Mi-au spus să revin cu un sunet, dar un domn m-a întrebat dacă am semnat și mi-a zis să mai citesc o dată ce am semnat. Dacă semnătura mea e pusă acolo, nu mai am ce face… Eu știu că am făcut o prostie, dar târziu mi-am dat seama”, constată întristat tânărul. Ion spune că din acești bani, 1 399 de dolari, firma se ocupă de traducerea actelor în limba engleză. Mai mult, băiatul nu știe pentru ce „se duc banii.” Oameni ca Ion nu sunt zeci, ci mii. Pe site-ul acestei firme se înregistrează bărbați și femei, care speră, descumpăniți, să câștige „Green Card”-ul „ajutați” de această firmă. Juristul Ion Guzun explică faptul că planul de lucru al firmei este, de fapt, destul de simplu. „Schema este una clară - cei care nu cunosc engleza și nu au răbdare să completeze corect și să depună actele necesare - atunci să achite intermediarilor”, crede expertul.

 

Promit marea și sarea

În tot acest timp, cât e deschis programul de participare, firma promovează o publicitate agresivă pe site, în unele surse media și pe bannerele din oraș. „Noi facem tot posibilul pentru ca dvs. să câştigaţi în cadrul programului Green Card”, promite compania. Asta chiar dacă alegerea câștigătorilor se face aleatoriu și nimeni absolut nu poate influența în niciun fel procesul. „Ca să adune mai mulți solicitanți, „oamenii firmei”, îmbrăcați în veste verzi cu logoul „Green Card”, umblă prin parcurile centrale din Chișinău și completează formulare pe loc doritorilor. Nu trebuie să faci niciun alt efort. Poți să stai liniștit pe scaun și să te odihnești, ei îți vor completa un formular în locul tău. Informații absolut elementare, care nu solicită un efort deosebit. Cât despre fotografia necesară – și aici, nicio grijă – te fotografiază ei pe loc. Fetele care completează formularele ne liniștesc – totul este legal, gratuit. Să nu ne facem griji. „Mî prosto pomogaem (noi doar vă ajutăm – n.r.)”, ne zâmbesc lasciv copilițele.

Totul pentru „procesul de emigrare”

Am telefonat și noi la firma care administrează site-ul respectiv, ca să întrebăm cât trebuie să plătim dacă vom câștiga. Ne-a răspuns o voce plăcută, care ne-a îndemnat să ne înregistrăm cât mai rapid pe site. Fata nu a vrut să ne spună din prima ce tarif cere firma. „La noi totul este gratuit, completarea formularului, totul”, ne liniștea tânăra. „Dacă vreți să vedeți condițiile noastre, intrați și completați formularul”, ne strigă deja iritată vocea de la celălalt capăt al firului. „La ultima etapă, o să apară acolo scris ce vrem noi”, a precizat aceasta. După ce am insistat o vreme bună, tânăra a cedat. „Noi cerem 1 399 de dolari. Aici intră tot procesul de emigrare. Adică tot ceea ce ține de acte”, ne informează vocea. Ne-am interesat dacă este vorba de viză sau de taxele consulare. „Nu, acestea o să le plătiți aparte, la ambasadă. Noi luăm acești bani pentru serviciile noastre”, a explicat fata. Mai multe detalii despre „servicii” însă nu am primit. Firma „USA Immigration” a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat încă în 2009, nefiind plătitoare de TVA. La Procuratura Generală nu a fost înregistrat nicio plângere pe numele firmei.

Ambasada SUA, îngrijorată

Serviciul de presă al Ambasadei SUA în R. Moldova a declarat că Guvernul SUA nu susţine nicio companie intermediară, care facilitează înregistrarea pentru „Green Card”. „Unele site-uri frauduloase se dau drept site-uri oficiale ale Guvernului, iar unele companii, care pretind că au legătură cu Guvernul SUA, solicită bani pentru completarea formularelor de participare în loteria „Diversity Visa”. Noi încurajăm toţi doritorii să participe la loteria „DiversityVisa” și să completeze formularele singuri pe pagina noastră oficială - www.dvlottery.state.gov. Îndeplinirea formularului este gratis”, au declarat aceștia. Cei de la ambasada americană au precizat că taxa consulară pentru fiecare câștigător este de 330 de dolari, iar o alta – numită Feed USCIS – 165 de dolari. La astea se mai adaugă examinarea medicală, care costă 1 120 de lei pentru un adult. În total, toate costurile oficiale nu ar trebui să depășească în niciun caz 500 de dolari. Moldovenii care se înregistrează la loteria „Green Card” prin firmele intermediare mai scot din portmoneu încă 1 400 de dolari. Iar acești bani se duc direct în buzunarele unei firme.

50 de mii de vize anual

Perioada de participare la loteria „Green Card” este 1 octombrie – 2 noiembrie. Persoanele care au aplicat pot verifica dacă au câștigat sau nu intrând pe site-ul oficial - www.dvlottery.state.gov, și scriind numărul pe care îl primesc la înregistrare. Rezultatele sunt afișate începând cu 1 mai. Viza de emigrare este oferită de către Consulatul SUA. Anual, sunt eliberate 50 de mii de vize. Anul trecut, din Republica Moldova au câștigat „Green Card”-ul 1 330 de persoane, dar în America au ajuns doar 700. „Green Card”-ul este un document-autorizație, care permite șederea permanentă în Statele Unite ale Americii. Posesorii cardului au dreptul la trai, educație și angajare în America.

Cuvinte cheie: Green Card, bani, SUA
comments powered by Disqus