joi, 10 octombrie 2013, 20:00 view Vizualizări: 1441 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Uraniul RUSESC generează 50% din ENERGIA NUCLEARĂ a Statelor Unite

Foto: romaniatv.net
Uraniul slab îmbogăţit provenit din 20.000 de focoase nucleare ruseşti dezactivate serveşte în prezent la generarea a aproape jumătate din energia nucleară a SUA, şi-a exprimat satisfacţia - miercuri, la ONU - Rose Gottenoeller, o înaltă responsabilă americană, lăudînd acest succes al dezarmării.

Rose Gottemoeller, subsecretar de stat american pentru controlul armamentului, a explicat Comisiei ONU pentru dezarmare că această situaţie decurge din acordul din 1993 între cele două foste rivale în Războiul
Rece, reprezentînd o "reuşită majoră în materie de neproliferare", după cum informează AFP.

Ultima cantitate de uraniu cumpărată de SUA de la Rusia trebuie să părăsească Sankt-Petersburg în noiembrie, a precizat responsabila. Potrivit ei, aproximativ 500 de tone de uraniu de calitate militară au fost deja tratate şi retransformate.


Uraniul slab îmbogăţit provenit din procesul de degradare a uraniului de calitate militară "este trimis în SUA, transformat în combustibil nuclear şi utilizat aproape în toate centralele nucleare americane pentru a genera jumătate din energia nucleară" a ţării, a subliniat ea.

"Circa 20.000 de focoase nucleare ruseşti au fost eliminate astfel în cadrul acestui parteneriat guvern - industrie", a insistat dna Gottemoeler.

În ultimii 15 ani, stocul de uraniu rusesc a generat 10% din electricitatea produsă în SUA, a adăugat ea. Responsabili americani se vor duce la Sankt-Petersburg în noiembrie cu ocazia acestei ultimi încărcături de uraniu, care ar urma să ajungă în SUA în decembrie, conform dnei Gottemoeller.

"Aşteptăm cu nerăbdare să sărbătorim această reuşită istorică", s-a bucurat ea.

Cuvinte cheie: SUA, Rusia, energie
comments powered by Disqus