vineri, 11 octombrie 2013, 11:00 view Vizualizări: 1341 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Primarul demis al oraşului Detroit, 28 de ani de închisoare pentru corupţie

Foto: zimbio.com
Primarul demis al oraşului Detroit, din statul american Michigan, a fost condamnat joi la 28 de ani de închisoare pentru implicare într-un vast sistem de corupţie în această localitate în faliment din nordul Statelor Unite.

Kwame Kilpatrick, în vîrstă de 43 de ani, a fost găsit vinovat, în martie, de 12 capete de acuzare, printre care deturnare de fonduri publice, extorcare şi fraudă fiscală, după o anchetă federală asupra conturilor şi contractelor încheiate de primăria oraşului Detroit.

De asemenea, 33 de persoane, printre care consilieri şi angajaţi municipali, au fost condamnate pentru că au participat la acest vast sistem de corupţie publică.

Fostul primar a fost acuzat că a împărţit cu un subcontractant al oraşului comisioane în valoare de peste 83 de milioane de dolari, plătite de promotori pentru a obţine şantiere municipale.

Ancheta a mai stabilit că primarul ales în 2002 a cheltuit cu 840.000 de dolari mai mult decît valoarea salariului său şi că a deturnat fonduri ale diverselor asociaţii create pentru a-i ajuta pe locuitorii oraşului.

"În această caz nu este vorba atît de o condamnare a unor acte din trecut, cît despre schiţarea unui nou viitor pentru oraş", a declarat procurorul Barbara McQuade. "O asemenea pedeapsă îi va descuraja pe alţi oficiali să fure poporul şi va atrage servitori cinstiţi ai statului', a adăugat ea.

Supranumit "primarul hip-hop", din cauza unui mic diamant pe care îl purta la ureche, Kwame Kilpatrick a fost constrîns să demisioneze în 2008, după condamnarea sa la patru luni de închisoare pentru sperjur.

Edilul a minţit pentru a-şi ascunde o relaţie adulteră cu principala sa consilieră în cursul unui proces pentru concedierea abuzivă a trei poliţişti, care a costat oraşul 8,4 milioane de dolari. Cei trei funcţionari au fost concediaţi după ce au anchetat organizarea unei petreceri la reşedinţa sa oficială.

Cuvinte cheie: SUA, inchisoare
comments powered by Disqus