luni, 11 noiembrie 2013, 6:12 view Vizualizări: 1120 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Situaţia dezastruoasă a mediului, în atenţia preşedintelui Timofti. Şeful statului a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Foto: publika.md

Situaţia dezastruoasă a mediului din ţară a ajuns în atenţia preşedintelui ţării. Nicolae Timofti convoacă în această dimineaţă în şedinţă Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre problemele ecologice din Moldova. La fel, membrii Consiliului vor examina şi Strategia naţională de Mediu, propusă de Guvern.

Executivul propune ca strategia să fie pusă în aplicare de urgenţă, deoarece actuala situaţie ecologică a devenit un pericol enorm pentru moldoveni. Documentul urmează să fie implementat până în 2022, iar pentru implementare, este nevoie de aproape nouă miliarde de lei.

Dintre acestea, aproape patru miliarde de lei urmează să fie alocate pentru conectarea la apeductul Soroca-Bălţi a oraşelor Floreşti, Drochia, Râşcani, Sângerei, Teleneşti şi a satelor din aceste raioane. Alte aproape trei miliarde sunt necesare pentru epurarea apelor uzate din oraşe.

Distrugerea pesticidelor ar putea costa 261 de milioane de lei, iar peste 120 de milioane de lei sunt prevăzute pentru crearea Laboratorului naţional de mediu şi reducerea emisiilor de gaze.

Statul urmează să aloce şi 25 de milioane de lei pentru scoaterea din uz a automobilelor, camioanelor şi tractoarelor vechi în cadrul unor programe de tip “Rabla”.

Strategia prevede şi investiţii de 10 milioane de lei, până în anul 2020, pentru elaborarea tehnologiilor de combatere a secetei. La fel, urmează să fie creat şi un Laborator pentru detectarea organismelor modificate genetic.

Ministerul Mediului dă asigurări că, după implementare, beneficiile economice ale strategiei ar putea fi de până la 11 la sută din Produsul Intern Brut al ţării. Adică toate cheltuielile ar putea fi recuperate.

Cuvinte cheie: ecologie, presedinte, apa
comments powered by Disqus