vineri, 18 octombrie 2013, 10:48 view Vizualizări: 1184 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Este oficial: Poluarea aerului cauzează cancer

Foto: dbw.cn
Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului (IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a anunţat joi că a clasificat poluarea prezentă în aer drept cancerigenă.

"Experţii au concluzionat că există suficiente dovezi pentru a afirma că expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămîn. De asemenea, au notat o asociere pozitivă cu un risc crescut de cancer la vezica urinară", a precizat IARC într-un comunicat citat de AFP.

Acestea sînt concluziile la care au ajuns experţii reuniţi mai multe zile la Lyon pentru a analiza studiile efectuate pe mii de femei şi bărbaţi urmăriţi timp de mai multe decenii, a precizat dr. Dana Loomis într-o conferinţă de presă la Geneva.

Se cunoaşte deja că poluarea aerului - cauzată în special de transport, generarea electricităţii, emisii industriale sau agricole şi încălzirea locuinţelor - creşte riscurile pentru o gamă largă de boli, precum cele respiratorii sau cardiovasculare. "Ştim acum că poluarea aerului nu este numai un risc major pentru sănătate în general, ci şi o cauză principală a deceselor în urma cancerului", a afirmat, la rîndul său, dr. Kurt Straif de la IARC, citat de Reuters.

Deocamdată, datele nu au permis să se stabilească dacă un anumit grup al societăţii (femei sau bărbaţi, tineri sau vîrstnici) sînt mai vulnerabili, scrie AFP. Însă, "cele mai expuse persoane (la aerul poluat) sînt cele mai vulnerabile", a continuat dr. Straif.

"Aerul pe care îl respirăm a fost contaminat cu un amestec de substanţe care cauzează cancerul", a adăugat acesta.

Cele mai recente date de care dispune centrul arată că, în 2010, 223.000 de persoane au decedat în urma unui cancer la plămîn legat de poluarea aerului.

Poluarea aerului se adaugă la alte peste 100 de substanţe care cauzează cancer, precum azbestul, plutoniul, praful de siliciu, radiaţia ultravioletă şi fumul de tutun.

"Există modalităţi eficiente de a reduce poluarea aerului şi, dat fiind nivelul de expunere care afectează oamenii din întreaga lume, acest raport ar trebui să trimită un semnal puternic comunităţii internaţionale ca aceasta să ia măsuri", a declarat directorul IARC, Christopher Wild, potrivit agenţiei de presă britanice.

IARC îşi va publica săptămîna viitoare concluziile în mod mai detaliat, în revista medicală britanică The Lancet.

Cuvinte cheie: ecologie, poluare
comments powered by Disqus