miercuri, 16 octombrie 2013, 9:30 view Vizualizări: 1208 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Bulgaria are cea mai poluată atmosferă din Europa

Foto: news.mail.ru
Aerul pe care îl respiră locuitorii din Bulgaria este cel mai poluat din întreg spaţiul Uniunii Europene, conform unui studiu realizat pe o perioadă de nouă ani, de Agenţia Europeană de Mediu, notează New York Times.

Cercetarea realizată de experţi arată că atmosfera vecinilor bulgari are cea mai mare concentraţie de poluanţi care provin din gazele emanate de coşurile de fum, precum şi de la cele emise de eşapamentul autovehiculelor.

Poluarea poate genera consecinţe medicale extrem de variate, de la astm pînă la cancer. Potrivit experţilor, oraşele Pernik şi Plovdiv sînt cele mai poluate din spaţiul european, pe locul 3 situîndu-se Cracovia din Polonia, urmate de alte două, tot din Bulgaria. La acest capitol, capitala României, Bucureşti, ocupă locul 57 din 335 de oraşe analizate de către experţii în mediu. La polul opus, cele mai curate oraşe europene sînt Amsterdam, Birmingham, Paris şi Madrid, conform studiului. Poluarea din Bulgaria este evidentă pentru majoritatea locuitorilor săi, mai notează New York Times. „Cînd îţi pui un tricou alb pe tine şi te plimbi în aer liber cîteva ore, vei observa cum gulerul şi partea din faţă capătă o nuanţă galben-gri. De asemenea, obişnuiesc să mai fac un experiment: mă plimb prin oraş fără să ating nimic, însă la întoarcere, cînd mă spăl pe mîini, săpunul devine murdar, spune Alex Melamed, un student în vîrstă de 25 ani.

Studiul efectuat de Agenţia Europeană de Mediu se întinde pe parcursul a nouă ani, din 2002 pînă în 2011. Datele relevă totuşi că în majoritatea statelor europene nivelul poluării este în descreştere, cea mai mare problemă rămînînd protejarea stratului de ozon. Deoarece mulţi dintre rezidenţii unei ţări trăiesc în zonele urbane, cercetătorii europeni anunţă că, inevitabil, foarte multe persoane sînt expuse poluării din atmosferă. O parte însemnată din populaţie nu trăieşte într-un mediu sănătos, de aceea Europa trebuie să fie ambiţioasă şi să adopte noi modificări legislative pentru protejarea locuitorilor săi”, declară Hans Bruyninckx, directorul Agenţiei Europene de Mediu. 


Cuvinte cheie: Bulgaria, ecologie, poluare
comments powered by Disqus