miercuri, 13 noiembrie 2013, 17:32 view Vizualizări: 1066 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Director de liceu: Unele dintre noile reguli impuse la bacalaureat încalcă drepturile omului

Foto: replicaonline.ro
Dacă societatea civilă salută noile reguli propuse de către Ministerul Educației la următoarea sesiune a bacalaureatului, unii directori de licee din Chișinău se arată indignați de un șir de modificări ce încalcă, în opinia lor, drepturile omului, transmite NOI.md.

Directorul Liceului Teoretic Român-Francez ”Gheorghe Asachi” din capitală, Boris Volosatîi, susține că unele dintre noile reguli sînt cu adevărat necesare. ”De exemplu, accept cu ambele mîini ca deținătorii diplomelor de gradul I, II și III de la olimpiadele republicane să nu aibă 10 din oficiu. Condițiile de la olimpiadele republicane nu le poți compara cu cele de la bacalaureat – acolo nu sînt camere de luat vederi și nici observatori”, a specificat Volosatîi pentru NOI.md.

În cazul verificării cu detectoare de metale, Boris Volosatîi consideră este o regulă care ar mai trebui discutată. ”Cel mai mult mă deranjează să nu fie în contradicție cu drepturile omului. Ar fi bine să fie poate un contract. În februarie, cînd depun cerere pentru examenul la alegere sau pentru cel la limba străină, elevii să semneze un contract precum că sînt de acord cu aceste condiții. Altfel, într-adevăr ar fi anumite încălcări ale drepturilor omului. Eu aș vrea să fie mai multă transparență aici”, a precizat directorul.

Pe de altă parte, președintele Sindicatului Educației și Științei, Dumitru Ivanov, apreciază pozitiv propunerile Ministerului Educației. ”Cum vor fi recunoscute diplomele noastre în Europa, dacă aici se copiază pe un cap la examene. Sînt intenții dureroase, dar trebuie de făcut ordine. Dacă nu vor fi utilizate detectoarele de metale, cum vor fi depistați elevii care copiază? Pentru că ei acum găsesc tot felul de modalități electronice, ascund tehnică prin urechi sau chiloți. Trebuie să susțină bacalaureatul cei pregătiși, și nu cei care cumpără notele”, a menționat Ivanov pentru NOI.md.

Amintim că zilele acestea, Ministerul Educației a făcut publică metodologia de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat pentru anul viitor.  
 
Cuvinte cheie: copii, educatie, Bacalaureat
comments powered by Disqus