marți, 19 noiembrie 2013, 2:05 view Vizualizări: 1311 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Experți americani: Rusia poate recunoaște Transnistria, așa cum a făcut-o cu Abhazia și Osetia

Foto: moldovenii.md
Republica Moldova a devenit victima șantajului rusesc, iar Statele Unite trebuie prin orice metode să sprijine această țară pe calea integrării europene. De această părere sînt mai mulți experți americani exprimată în cadrul audierilor de joi desfășurate în Senatul Statelor Unite, transmite UNIMEDIA.

Pentru UE, cazul Republicii Moldova este mult mai simplu. Republica Moldova este mai democratică, mai liberă și mai puțin coruptă decît Ucraina. De această părere este cercetătorul ştiinţific superior la Institutul Peterson pentru Economie Mondială, Anders Aslund.

Potrivit acestuia, „actualul Guvern al Republicii Moldova este pro-european și sprijină din toată inima integrarea europeană. Această țară este săracă, dar urmează o politică economică sănătoasă care înregistrează o creștere și nu mai necesită sprijinul FMI”.

„Un pericol evident este că Rusia poate recunoaște Transnistria ca stat independent, așa cum a făcut-o cu teritoriile georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008. Mai mult, Republica Moldova este dependentă de Gazprom și s-ar putea din nou confrunta cu blocaje în aprovizionarea cu gaze naturale rusești. Totodată, Moscova ar putea utiliza datoria față de Gazprom pentru a falimenta Republica Moldova. Dacă acest lucru se va întîmpla, FMI ar putea ajuta Republica Moldova, deoarece această țară a fost un client de succes”, a mai spus Anders Aslund.

„Moldova a fost, de facto, dezmembrată de către Rusia, care a sprijinit Transnistria, enclava separatistă vorbitoare de limbă rusă, din 1992. Cea mai săracă țară din Europa, Republica Moldova a devenit victima șantajului rusesc. Cu toate acestea, ea intenționează să parafeze Acordul de asociere la Vilnius și să-l semneze în 2014”, a declarat cercetător ştiinţific superior al Heritage Foundation din Washington, Ariel Cohen.

„Fiind oficial neutră, Republica Moldova dorește să creeze legături mai strînse cu Statele Unite și NATO. Statele Unite ar trebui să direcționeze o parte din asistența sa limitată spre reforma sectorului de securitate din Republica Moldova, deoarece acest sector pe termen lung rămîne călcîiul lui Ahile al țării. Mai concret, Statele Unite ar putea crea un Consiliu de parteneriat strategic cu Republica Moldova asemenea celor din Ucraina și Georgia”, a declarant preşedintele executiv al Consiliului Atlantic SUA, Damon Wilson.

Potrivit acestuia, Statele Unite (ca și UE), în cadrul negocierilor 5+2 trebuie să treacă de la statut de observator la madiatori cu drepturi depline și să sprijine demilitarizarea conflictului.

Cuvinte cheie: Rusia, Transnistria, parere
comments powered by Disqus