miercuri, 27 noiembrie 2013, 9:00 view Vizualizări: 1100 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Prevederile Acordului de Asociere UE-RM, care urmează să fie parafat la Vilnius

Foto: unimedia.info

Acordul de Asociere este un pas spre noi înţelegeri în relaţiile moldo-comunitare, cu un conţinut ambiţios. Negocierile asupra documentului au fost lansate în ianuarie 2010. De atunci, ţara noastră a înregistrat mai multe progrese şi datorită acestui fapt, peste câteva zile, vom trăi un moment istoric.

Acordul de Asociere prevede şapte titluri ce reflectă condiţiile dezvoltării relaţiilor moldo-comunitare. Astfel, prevederile ţin de principiile generale ale relaţiilor cu Uniunea Europeană, cooperarea politică, asigurarea unei justiţii eficiente, libertate, care include Acordul privind liberalizarea regimului de vize, cooperare economică, unde este inclus Acordul de Liber schimb şi cuprinzător, dar şi un şir de protocoale.

"Acordul de Asociere este un nou acord, care stabileşte un nou cadru de relaţii juridice, politice. Abordează şi dimensiunea sectorială, comerţ, transport. Abordează practic tot spectrul de relaţii bilaterale între Republica Moldova şi Uniunea Europeană", a punctat viceministrul de Externe Iulian Groza.

În 2010, când au fost lansate negocierile pe marginea Acordului de asociere, Moldova a început discuţiile şi pentru semnarea Acordului privind facilitarea regimului de vize. La acest capitol, ţara noastră şi-a onorat toate angajamentele, fapt confirmat de raportul final al Comisiei Europene.

"Sunt extrem de încântat să anunţ că, după trei ani de eforturi ale autorităţilor din Republica Moldova, raportul Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de vize, publicat azi-dimineaţă, arată că Moldova şi-a îndeplinit toate angajamentele. Calea europeană este o realitate", a declarat Jose Manuel Barroso.

După Summit-ul Parteneriatului Estic, Comisia Europeană va prezenta Parlamentului European propunerea de a ridica regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei care deţin paşaport biometric.

Integrarea economică prin Acordul de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, va reprezenta un impuls pentru creşterea economică a ţării noastre.

Potrivit experţilor, piaţa liberă cu UE va duce la o creştere suplimentară a Produsului Intern Brut până la 5,4 la sută pe termen lung şi cu 3,2 la sută pe termen scurt. Potrivit documentului, pe termen lung, aproximativ 95 la sută din taxe vor fi reduse la zero. S-a estimat că exporturile din Moldova spre UE vor creşte cu 15 la sută pe termen scurt şi cu 16 la sută pe termen lung.

Ţinând cont de faptul că în prezent, Moldova nu poate implementa prevederile Acordului de liber schimb în regiunea transnistreană, cu titlu de excepţie s-a decis extinderea actualului regim preferenţial din partea UE, pentru încă doi ani. Potrivit estimărilor experţilor, beneficiile pentru regiunea transnistreană, după implementarea Acordului, reprezintă o creştere de 3,6 la sută PIB-ului local, iar refuzul ar duce la reducerea PIB-ului regiunii cu 5,2 la sută.

Un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană semnat până în septembrie 2014. Asigurările vin atât din partea oficialilor moldoveni, cât şi din partea celor europeni. Şi asta pentru că atât Republica Moldova, cât şi Uniunea Europeană doresc ca acest lucru să se întâmple până va expira actualul mandat al Comsiei Europene. 

Cuvinte cheie: acord, summit, Europa
comments powered by Disqus