duminică, 20 octombrie 2013, 11:26 view Vizualizări: 1300 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Expert: Bucureștiul ar putea fi interesat în eșecul summitul-ui de la Vilnius

Foto: moldnews.md
In condițiile unui esec european la Vilnius, o relatie cu Rusia devine stringentă, a declarat în interviul pentru ziare.com, afirmă directorul directorul Institutului de Relații Internaționale al Academiei Române, ex-consilierul președintelui RM, Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, în cazul unui eșec la Vilnius pentru europeni, datele problemei se schimba radical. Paradoxal, problemele României în regiune vor crește, dar și va cere redesenarea relației cu Moscova.

„Vilnius 2013 devine un soi de Bucuresti 2008, cînd Vestul a promis mai mult decît a putut să ofere. Atunci, la Bucuresti, în cărțile NATO erau Ucraina și Georgia, dar Germania s-a opus. Acum, la Vilnius, e doar Ucraina în cărțile UE și trebuie să vedem cine se va opune.”

Dungaciu presupune că nu totul depinde doar de Kiev, așa cum nu totul depinde doar de Bruxelles. Nu e clar dacă Iulia Timosenko este miza deciziei sau pretextul.

Analistul politic a subliniat că „totul va trebui revăzut: atitudinea față de R.Moldova, care va trebui, totuși, scoasă cumva, oricum, din zona gri, relația cu Moscova, care va jubila în fața unei UE confuze, fragmentate, lipsită de proiect rasaritean”.

„In acest caz, o relație cu Rusia devine stringentă! In condițiile unui eșec european la Vilnius, înseamnă că... Budapesta a avut dreptate, si că ceea ce spunea Orban despre o relaționare cu Moscova trebuie să se producă.”

Cuvinte cheie: politica, expert, summit
comments powered by Disqus