miercuri, 11 decembrie 2013, 11:01 view Vizualizări: 1282 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Emisiile motoarelor diesel cresc şansele de apariţie a cancerului la plămâni

Foto: publika.md
Cercetători de la mai multe universităţi, cu Roel Vermeulen de la Universitatea din Utrecht în frunte, au scos la iveală faptul motoarele diesel ar putea fi responsabile pentru 6% din totalul de decese cauzate de cancerul la plămâni la cetăţenii din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, scrie promotor.ro.

Un nou studiu, coordonat de Roel Vermeulen de la Universitatea din Utrecht, Olanda, relevă faptul că motoarele diesel pot duce la cancer pulmonar şi, în cele din urmă, la moarte. Altfel spus, emisiile motoarelor diesel sunt responsabile pentru 6% din totalul de decese cauzate de cancerul la plămâni la cetăţenii din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii – aproximativ 11.000 de persoane în fiecare an.

Studiul a pornit de la premisa că Organizaţia Mondială pentru Sănătate a concluzionat, în 2012, că emisiile motoarelor diesel sunt cancerigene. Apoi, cercetătorii au analizat rezultatele altor studii realizate în trecut – două referitoare la şoferii de camioane şi unul referitor la minerii nonmetaliferi, precum şi statistici oferite de Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

Astfel, cercetătorii au estimat că 4,8% dintre decesele cauzate de cancerul la plămâni în Statele Unite şi Marea Britanie sunt cauzate de inhalarea emisiilor diesel la locul de muncă (în cazul minerilor, de exemplu). De asemenea, 1,3% dintre decese sunt cauzate de expunerea naturală la emisiile diesel (în cazul celor care locuiesc în apropierea drumurilor foarte circulate).

În acelaşi timp, însă, cercetătorii recunosc că estimările lor sunt „departe de a fi precise şi depind de presupuneri generale”. De asemenea, alţi factori – precum fumatul – nu au fost luaţi în considerare, mergându-se pe presupunerea că fumatul nu modifică efectele emisiilor diesel. Pe de cealaltă parte, autorii studiului spun că rezultatele sunt „consistente” în comparaţie cu studiile anterioare.
Cuvinte cheie: auto, pericol, sanatate
comments powered by Disqus