joi, 9 ianuarie 2014, 8:00 view Vizualizări: 1412 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Moldovenii, pregătiţi să colonizeze planeta Marte. "Vreau să plec să locuiesc pe o altă planetă"

Foto: publika.md
Moldovenii ar putea fi printre cei care vor coloniza planeta Marte. Ambiţiosul proiect "Mars One", care prevede popularea Planetei Roşii, a atras până acum 200 de mii de oameni din diferite colţuri ale lumii, inclusiv trei originari din Moldova.

Potrivit paginii oficiale a Mars One, este vorba de doi bărbaţi şi o femeie. Cel mai tânăr dintre ei are 25 de ani şi este născut în Moldova, însă locuieşte în SUA, pe insula Oahu. Celălalt moldovean are 41 de ani. Bărbatul spune că vorbeşte patru limbi străine şi se poate adapta cu uşurinţă diferitelor medii. Singura moldoveancă înscrisă în acest program are 35 de ani. În prezentarea plasată pe pagina oficială a misiunii, femeia spune că este pasionată de astronomie, astrofizică, geografie, istorie, religie, dar şi medicina ayurvedică.

Deocamdată, nu se cunoaşte dacă vreunul dintre aceştia a reuşit să treacă de prima etapă a selecţiei. Misiunea îşi propune să găsească 24 de potenţiali colonişti, care urmează să ajungă pe Planeta Roşie în 2025. Până atunci, ei vor fi supuşi mai multor teste fizice, medicale şi psihologice. Cei ajunşi pe Marte nu vor mai reveni pe Terra.

Moldoveanul de 25 de ani spune că este pasionat de călătorii şi navigaţie. "În timpul meu liber, îmi place să navighez cu barca în apele Oceanului, iar în acele momente mă gândesc că m-am născut prea târziu pentru a explora planeta şi mult prea devreme pentru a explora spaţiul. Totuşi, cred că sunt un candidat bun pentru această misiune. Am sănătate de fier, am studii superioare şi cunosc mai multe limbi străine", a declarat Constantin.

Celălalt moldovean, care vrea să ajungă pe Marte, pretinde că, pentru această expediţie, îl recomandă experienţa bogată, acumulată până acum.

"De ce vreau să ajung pe Marte? Pentru că sunt bărbat, iar bărbaţii sunt de pe Marte. În plus, experienţa mea de viaţă mă recomandă pentru asemenea expediţie, pentru că am trăit în ţări diferite şi chiar în secole diferite. Acum, de ce nu aş vrea să plec să locuiesc pe o altă planetă? Calităţile mele de supravieţuire au fost testate în armată. Atunci, am reuşit să supravieţuiesc într-un mediu dificil, în spaţii restrânse, alături de oameni de diferite naţionalităţi", a adăugat Boris Ciobanu.

Singura moldoveancă înscrisă în acest program spune că, de mică, este pasionată de cosmos. "Vreau să ajung pe Marte, pentru că de mică am fost pasionată de spaţiu şi am vrut să devin astronaut. Cred că am calităţile necesare pentru a mă descurca şi supravieţui acolo. Sunt hotărâtă şi nu-mi este frică să înfrunt pericolele", a povestit Svetlana.

Mars One este un proiect controversat, în ciuda susţinerii de care se bucură din partea lui Gerard't Hooft, laureat al premiului Nobel pentru Fizică. Costul proiectului este de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Cuvinte cheie: Marte, cosmos, Moldova
comments powered by Disqus