luni, 13 ianuarie 2014, 3:35 view Vizualizări: 1164 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Cînd va ninge în Moldova?

Foto: noi.md
Adevărata iarnă va veni în Moldova începînd cu săptămîna viitoare, cînd va avea loc o uşoară scădere a temperaturii. Anunţul a fost făcut de către directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Anatolie Puţuntică. Totodată, acesta a precizat că ne vom putea bucura de zăpadă la începutul lunii februarie.

"Sinopticienii Serviciului hidrometeorologic de stat, precum si centrul European pentru prognoze de durată medie, anticipează o iarnă adevărată, începînd cu săptămîna viitoare. Se prognozează o uşoară scădere a temperaturilor, dar stratul de de zăpadă îl aşteptăm să fie stabil tocmai către luna februarie. Pînă atunci, temperaturile se menţin peste norma multianuală. Nu se prognozează scăderi extraordinare de temperatură", a declarat Anatol Puţuntică.

În acelaşi timp, şeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat s-a arătat alarmat de faptul că principalele rîuri ale ţării au un debit mic de apă din cauza lipsei de precipitaţiilor.

"Rîurile Prut şi Nistru curg în prezent cu circa 50 % din ceea ce aveam în anii anteriori, ceea ce ne pune în gardă. În contextul în care ne propunem pe viitor să revigorăm acele sistem de irigaţie, nu ştiu dacă vom avea apă suficientă în aceste două rîuri. Chiar şi în Carpaţii ucrainieni, unde îşi au izvoarele aceste două rîuri, a plouat şi a nins foarte puţin", a mai spus directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

S-ar putea să avem un debut al primăverii ceva mai tîrziu, iar sinopticienii prognozează pentru luna martie un exces de precipitaţii sub formă de ploaie, care vor încetini procesele de încălzire a aerului. Aceste precipitaţii vor reuşi să compenseze iarna secetoasă pentru că a fost şi o toamnă relativ umedă cu record de precipitaţii la Cahul. Chiar dacă nu au fost precipitaţii, această umezeală s-a menţinut în sol din cauza ceţii care a persistat.

Cuvinte cheie: iarna, timp, Moldova
comments powered by Disqus