miercuri, 15 ianuarie 2014, 10:33 view Vizualizări: 1041 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Moldova se află între Tunisia şi Kenya într-un top economic DETALII

Foto: publika.md
Economia Moldovei este mai liberă decât anul trecut, dar se află sub media pe regiune şi în lume. Ţara noastră ocupă locul 110 din 178 de state, după Indicele Libertăţii Economice.

Indicele libertăţii economice calculat anual de Fundaţia Heritage a crescut pentru Moldova cu aproape două puncte, în 2014, până la un scor de 57,3 din 100.

În top, ţara noastră se află între Tunisia şi Kenya. Mai rău decât noi stau ucrainenii şi ruşii, care ocupă locurile 155 şi, respectiv, 140. În schimb, România este plasată mult mai bine, pe poziţia 62.

Moldova a înregistrat un progres în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, eficientizarea cheltuielilor publice, libertatea investiţiilor şi a muncii.

Dar cel mai mult, ţara noastră a avansat la capitolul libertăţii monetare şi a comerţului, având un punctaj de 75 şi, respectiv, 63.

Respectarea drepturilor de proprietate şi libertatea financiară au un scor similar cu cel din anul trecut, în timp ce la capitolele libertatea muncii şi cea fiscală, punctajul a scăzut.

Ţările cu cea mai liberă economie sunt Hong kong, Singapore şi Australia. La polul opus sunt Zimbabwe, Cuba şi Coreea de Nord.

Cuvinte cheie: statistica, economie, Moldova
comments powered by Disqus