miercuri, 15 ianuarie 2014, 9:30 view Vizualizări: 1043 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Greenpeace alertează asupra toxinelor prezente în hainele pentru copii produse de mari firme internațioanle

Foto: agerpres.ro
Organizația internațională Greenpeace a publicat marți un raport în care alertează asupra elementelor toxice pentru sănătate pe care le conțin hainele pentru copii produse de mari firme internaționale și care se vînd în țări ca Spania, Columbia, Argentina Mexic sau SUA, informează marți agenția EFE.

Organizația a analizat aproximativ 82 de articole vestimentare pentru copii, de la salopete, tricouri și pînă la ghetuțe, aparținînd unor firme precum Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP, H&M, Li-Ning, Nike, Primark, Puma și Uniqlo, achiziționate în magazinele din 25 de țări.

'Investigația a confirmat prezența unor compuși chimici periculoși pentru sănătate, care pot altera echilibrul hormonal, în hainele produse atît de mărcile ieftine, cît și în cele de lux. Este o situație alarmantă care se extinde în întreaga industrie textilă', a explicat pentru EFE Ann Lee, responsabilă cu toxicitatea de la biroul Greenpeace din Asia de Est.

Analizele au demonstrat că 61 la sută dintre hăinuțe conțineau nonilfenol, un compus chimic care poate duce la tulburări hormonale, în timp ce 94 la sută conțineau ftalați folosiți în mod obișnuit ca balsam în industria textilă și care afectează sistemul reproductiv al mamiferelor.

În pofida riscului pe care îl prezintă contactul cu acești compuși chimici nu se cunoaște deocamdată care ar putea fi consecințele pentru copiii care poartă aceste haine, a declarat Lee. 'Încă nu există studii științifice concrete care să arate exact consecințele expunerii prelungite la aceste toxine. Dacă se atrage însă atenția cu privire la acest lucru, vom fi mai prevăzători în privința folosirii acestor haine care conțin astfel de toxine', a subliniat Lee.

Produsele analizate de Greenpeace au fost achiziționate între mai și iunie 2013, din magazinele oficiale ale acestor firme din țări ca Spania, Columbia, Mexic, Argentina, Italia și SUA și care au fost fabricate în circa zece națiuni diferite. O marte parte dintre ele proveneau din China, de unde organizația crede că trebuie să înceapă combaterea acestei probleme.
'Trebuie combătută problema de la rădăcină. China a început pentru prima dată să aplice o reglementare privind substanțele chimice în 2013, dar nu am văzut multe progrese. Trebuie să facă mai mult pentru că începe să devină o problemă globală', avertizează Lee.

Greenpeace a lansat un apel mărcilor internaționale, precum Burberry, să reducă pînă în 2020 'la gradul zero' orice prezență a toxinelor în hainele pentru copii produse de firmă. Datorită presiunii populare, 18 mărci internaționale — între care se numără și cele spaniole Mango și Zara — au făcut progrese mari în acest sens — notează Greenpeace — în urma rapoartelor similare publicate în anii trecuți.
 
Cuvinte cheie: haine, alerta, copii
comments powered by Disqus