miercuri, 29 ianuarie 2014, 16:35 view Vizualizări: 1236 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei va fi audiat de deputați

Foto: elldor.info
Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe îl va audia, în cadrul următoarei şedinţe, pe guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, referitor la situaţia de pe piaţa valutară şi în privinţa devalorizării valutei naţionale.

Potrivit agenţiei "Infotag", propunerea a fost înaintată în cadrul şedinţei de miercuri din partea liderului Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, care este convins că "devalorizarea leului va avea un impact negativ asupra cetăţenilor ţării şi va duce la creşterea inevitabilă a preţurilor pentru majoritatea mărfurilor de primă necesitate".

"Am avertizat despre acest fapt încă în vară, cînd procesul deprecierii nu era atît de tare simţit. Atunci aţi refuzat să-l audiaţi pe Drăguţanu şi poftim rezultatele - preţurile la lactate, medicamente şi combustibil au crescut. Dacă nu ne vom implica de urgenţă oamenii vor rămîne fără surse de existenţă", a spus Dodon.

Şeful comisiei, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, i-a amintit socialistului că "miercurea următoare Dorin Drăguţanu este obligat să se prezinte la şedinţă, deoarece va fi prezentat raportul cu privire la situaţia Băncii de Economii (BEM) şi a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău".

"Propun să completăm lista de întrebări pe care i le vom adresa şefului BNM cu propunerea dumneavoastră referitoare la situaţia de pe piaţa valutară", a menţionat Ioniţă.

"Infotag" precizează: BNM explică creşterea cursului valutelor străine prin cerea sporită pentru aceasta din partea întreprinderilor energetice şi prin faptul că locuitorii ţării vînd puţină valută. De asemenea deprecierea leului faţă de euro este explicată prin cotarea valutei europene unice la bursele internaţionale.

Cuvinte cheie: audieri, Parlament, BNM
comments powered by Disqus