luni, 10 februarie 2014, 14:50 view Vizualizări: 1055 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Automobilele de lux, în vizorul PL

Foto: munteanu.md
Membrii Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită magistraților să se pronunțe pe marginea constituționalității legii prin care s-a micşorat cota accizului la automobilele de lux. Potrivit proiectului, cota accizelor pentru mașinile de lux s-a redus cu 43%. Liberalii critică proiectul votat de Guvern și susțin că prin această decizie „povara fiscală urmează a fi mărită anume în detrimentul şi din contul persoanelor cu venituri modeste, dar nu din contul celor ce au venituri mai mari și îşi permit a procura „automobile de lux”.

„Mijloacele de transport concepute pentru transportul persoanelor, cu capacitatea cilindrică mai mică, au un consum mai redus de combustibil, implicit sînt destinate pentru persoanele cu un venit mai mic. În formulă e viceversa – mijloacele de transport cu capacitatea cilindrică mai mare au un consum majorat de combustibil, ce rezultă din puterea mai mare a motorului, în fond, fiind un fel de „capriciu” ce nu poate să şi-l satisfacă persoanele cu venituri modeste, din care motiv sînt catalogate ca automobile de lux”, se menționează în sesizarea PL.

Parlamentul a redus accizele aplicate la importul automobilelor cu motoare diesel ce au capacitatea de peste 2500 de centimetri cubi şi de peste trei mii de centimetri cubi în cazul motoarelor pe benzină. Pe de altă parte, la maşinile mai ieftine taxele de import s-au mărit cu 4-6 eurocenţi.

Cuvinte cheie: auto, PL, lux
comments powered by Disqus