joi, 13 februarie 2014, 3:26 view Vizualizări: 1028 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Economist: eurointegrarea pripită a dus Bosnia la sărăcie și revolte

Foto: ipnews.in.ua
Semnarea pripită a acordului de asociere cu UE a dus la prăbușirea economiei Bosniei și Herțegovinei, ceea ce a constituit cauza principală a revoltelor actuale din țară, - a declarat economistul Vladislav Starineț.

"Bosnia și Herțegovina - candidat pentru aderarea la UE - a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană în urmă cu șase ani, în 2008, deschizînd piețele sale. Cum era de asteptat, pentru economia bosniacă punerea în aplicare a acordului a fost dezastruoasă. Rata oficială a șomajului în rîndul populației apte de muncă a ajuns la 27,5 % , potrivit unor surse neoficiale - 44 %. Cauza protestului este evidentă - o deteriorare puternică și bruscă a situației socio-economice a populației. Participanții la proteste sînt șomerii de azi sau de mîine, care și-au dat seama că înainte de a deveni "europeni cu acte în regulă" ei sînt aruncați afară din viață activă și condamnați la subzistență”, - spune Starineț.

Potrivit acestuia , actuala criză, care a deraiat în pogromuri și destabilizare politică, ar trebui să servească drept avertisment pentru politicienii ucraineni care cer semnarea imediată a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană în orice condiții.

Economistul consideră că suspendarea semnării Acordului de asociere cu UE de către guvernul ucrainean a salvat țara de la versiunea bosniacă a evenimentelor.

"Decizia guvernului a fost justificată prin protejarea intereselor naționale și a fost unica corectă în această situație. Conflictele comerciale cu Rusia, apărute ca urmare a impulsionării din afară a procesului de integrare europeană, a adus pierderi de miliarde de dolari și mai tîrziu a amenințat cu prăbușire economia ucraineană. Guvernul a reușit să salveze țara de la default, a îmbunătățit relațiile cu Rusia și China, în timp ce continua negocierile pentru integrarea europeană. Și de acest lucru sînt perfect conștienți cei care întrezăresc după fațadei euro-poveștii fantoma prăbușirii economiei, care în mod artificial se transformă în una necompetitivă", - a spus economistul.

Starineț a menționat că lipsa de sprijin financiar și tehnic din partea UE pentru modernizarea producției pentru a trece la standarde europene a blocat intenționat accesul mărfurilor ucrainene pe piețele europene. La rîndul său, Ucraina s-a angajat să deschidă în întregime piețele sale, ca urmare producătorii ar putea pierde nu numai piața internă, dar și cea externă.

Cuvinte cheie: Europa, integrare, proteste
comments powered by Disqus