luni, 24 februarie 2014, 15:18 view Vizualizări: 1043 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Statistici sumbre. În cel mult 30 de ani sistemul de pensii din ţara noastră va falimenta

Foto: publika.md
Ritmul de îmbătrânire a populaţiei din Republica Moldova este cel mai accelerat din spaţiul post sovietic. Iar peste 30 de ani, sistemul de pensii va falimenta. Sunt constatări dintr-un studiu al Băncii Mondiale.

Pentru a preveni un colaps al sistemului de pensii, Banca Mondială recomandă autorităţilor să creeze oportunităţi pentru angajarea oamenilor în etate, inclusiv a celor trecuţi de 60 de a ani. De asemenea, autorii studiului sugerează ca bugetul pensiilor să fie creat inclusiv din taxe pe consum sau pe avere.

Potrivit raportului, în 2050, 24 la sută din populaţia ţării va avea vârsta de pensionare. În Rusia, acest indicator va fi de 23 la sută, iar în Armenia - de 22 la sută. Aceleaşi date arată că durata de viaţă după pensionare în ţara noastră este, în medie, de 14 ani, în timp ce în ţările dezvoltate acest indicator depăşeşte 20 de ani.

Studiul mai arată că în Republica Moldova muncesc şase la sută dintre oamenii cu vârsta de peste 60 de ani. În cazul celor cu vârste cuprinse între 55 şi 59 de ani, acest indicator ajunge la două la sută.

O altă constatare din raportul Băncii Mondiale este aceea că 38 la sută dintre familiile din ţară sunt nevoiaşe. În 13 la sută dintre acestea este vorba despre pensionari cu vârsta de peste 65 de ani, iar în 14 la sută din cazuri - despre bătrâni de peste 80 de ani.

Cuvinte cheie: pensie, faliment, statistica
comments powered by Disqus