marți, 25 februarie 2014, 11:17 view Vizualizări: 1163 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Expert: Agenda europeană se transformă treptat într-o afacere de grup

Foto: europalibera.org
Gradul de susținere a ideii de integrare europeană a țării este în continuă scădere în prezent și asta pentru că agenda europeană e promovată într-un cerc îngust de oameni. Este concluzia unui studiu intitulat „Starea de inerție a integrării europene în Republica Moldova”, autorul căruia este expertul din cadrul IDIS „Viitorul” Cornel Ciurea.

Potrivit lui Ciurea, între anii 2005-2009, în perioada guvernării comuniste, ideea integrării europene a avut o susținere mai mare din partea societății decît în prezent.

„În aceste condiții, agenda europeană este promovată într-un cerc îngust de oameni, transformându-se treptat într-o afacere de grup. Critica proceselor integraționiste de către opoziție este una confuză, axîndu-se mai mult pe un deficit de europenism decît pe demolarea ideii europene. Toate aceste tendințe fac ca procesul de integrare europeană a Republicii Moldova să devină din ce în ce mai impopular”, a explicat Ciurea.

Potrivit expertului, cursul european al țării poate fi salvat printr-o consolidare a actualei puteri, în condițiile în care guvernarea și-a pierdut tot mai mult din legitimitate. Acesta opinează că alegerile parlamentare din acest an ar putea fi o șansă pentru actuala coaliție de remediere a situației.

„Succesul de mai departe al proceselor integraționiste va depinde în mare măsură de reușita păstrării guvernării actuale în următorul ciclu electoral, fapt care este din ce în ce mai mult pus la îndoială din cauza eroziunii treptate a legitimității actualei guvernări. În aceste condiții se impune înfăptuirea unei coalizări ferme a actualei puteri cu societatea pentru salvarea cursului proeuropean al țării”, a conchis analistul.
 
Cuvinte cheie: expert, Europa, afacere
comments powered by Disqus