Comentarii:
0
Specialiştii avertizează: "Dieselul devine prea scump"
Foto: publika.md |
Principalul motiv care-i descurajează pe producători ţine de costurile foarte mari pe care le presupune adaptarea tehnologiei pentru noile norme Euro 6 şi Euro 7, soluţiile tehnologice pentru motoarele diesel fiind mai scumpe decât cele pentru motoarele pe benzină.
În primul rând, filtrele de particule pentru motoarele diesel sunt mai complexe şi mai scumpe, lucru valabil şi pentru noile tipuri de catalizatoare cu reducere selectivă (SCR), care necesită o filtrare mai fină şi folosirea de substanţe scumpe pentru neutralizarea în principal a emisiilor de tipul NOx.
Prin urmare, vorbim de costuri estimative de minimum 1.000-2.000 de euro pe maşină, mai ales dacă ne gândim că aceste noi tipuri de catalizatoare vor fi standard pe modelele din categoriile superioare (de la clasa compactă în sus). La care se mai adaugă costurile ulterioare mai ridicate de întreţinere, dar şi afectarea performanţelor motoarelor.
Inginerii încearcă să găsească soluţii şi pentru sistemele de injecţie, cu presiuni mai mari (de ordinul a 2.500 bar), dar şi pentru procesele de ardere din cilindri, pentru reducerea fenomenului de combustie parţială. Deci vorbim de costuri noi, atât pentru tehnologia din maşină, dar şi pentru cea folosită în rafinării, care trebuie să obţină combustibili de o calitate mai bună, care să ducă la emisii nocive mai reduse prin ardere.
În paralel, din punct de vedere tehnologic adaptarea motoarelor pe benzină la noile norme de poluare se dovedeşte mai puţin costisitoare, dar benzina devine interesantă şi datorită costurilor din ce în ce mai rezonabile ale propulsiei hibride, care ajută mult la scăderea poluării, mai ales în regim urban.
În plus, se pune şi problema producţiei de motorină din Europa. În acest moment, SUA este principalul client al petrolului pe care îl vinde Europa, dar cererea din partea americanilor se estimează că va scădea în următorii ani, ceea ce va duce la creşterea preţului motorinei pe fondul scăderii capacităţii de rafinare a petrolului pe plan european.
La care se mai adaugă presiunile din cadrul Parlamentului European de a creşte taxele pe diesel, ceea ce ar însemna o lovitură în primul rând pe pieţe precum Franţa sau Spania, unde maşinile diesel reprezintă circa 70% din parcul auto. Pe plan european, circa 55% dintre maşinile care circulă au motoare pe motorină, deci vorbim de implicaţii serioase.
- ADEPT: Guvernul de la Chișinău e restant la reforma Procuraturii și combaterea corupției
- Un cutremur de proporții de genul celui din anul 1977 sau 1986 s-ar putea produce în orice moment
- (video) Declarațiile lui Ivan Muntean despre protestul împotriva vizitei Principelui Radu
- Suedia va aloca 500 mil. euro pentru Ucraina, Moldova, Georgia şi Azerbaidjan
- Xenia Deli, despre rolul său într-o producţie de la Hollywood: Americanii pot fi cuceriţi prin sinceritate
- Două seisme într-un interval de numai 30 de minute! "Nu am simţit nimic. Maşina e defectată şi se zguduie tare"
- 03.04.2014 10:05 | Economie Cine vrea o porţie de mercur proaspăt în plămîni?
- 02.04.2014 17:45 | Economie Expert despre eventualele consecințe ale închiderii pieței din Odesa „Kilometrul 7” pentru economia moldovenească
- 02.04.2014 15:46 | Economie Cele mai profitabile bănci din Moldova
- 26.03.2014 6:32 | Economie Euro continuă să crească în valoare
- 21.03.2014 10:25 | Economie Cea mai sigură monedă din lume. A doua putere a UE își schimbă banii