marți, 25 februarie 2014, 13:56 view Vizualizări: 556 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Consecințele Euromaidanului vor lovi în economia Republicii Moldova – opinie

Foto: noi.md
Deja în primăvara curentă s-ar putea ca Moldova să se confrunte cu probleme bugetare grave, consideră doctorul în ştiinţe economice Mihail Poisic.

În afară de factorii de bază, care deja lovesc în bugetul național: devalorizarea leului și reducerea semnificativă a transferurilor băneşti din partea migranților (în ianuarie acestea s-au micşorat în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut cu 27%), vor avea impact asupra economiei Republicii Moldova şi consecinţele evenimentelor din Ucraina.

Potrivit economistului, în ciuda faptului că schimbul nostru de mărfuri cu Ucraina este relativ mic, pierderea acestor venituri se va face simţită.

„În Moldova sînt o serie de agenți economici care au contracte de export și import semnate pe termen lung cu partea ucraineană. Iar în condiţiile instabilităţii se reduce schimbul de mărfuri, oamenii cumpăra doar strictul necesar. Destabilizarea situației duce la nerespectarea obligațiilor contractuale de către Ucraina în ce priveşte plățile pentru livrări și export. De aceea, agenții economici care suplinesc bugetul țării îşi stopează afacerile”, a explicat expertul.

Conform explicaţiilor oferite de către expert, în condiţiile tendinței de reducere bruşte a remitențelor parvenite din partea migranților în Republica Moldova şi cînd problemele din Ucraina continuă să se amplifice, în primăvară problemele legate de buget se vor resimţi deja din plin.
 
Cuvinte cheie: Moldova, Euromaidan, opinie
comments powered by Disqus