joi, 27 februarie 2014, 1:48 view Vizualizări: 536 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Un expert a estimat averea lui Ianukovici

Foto: argumentua.com
În ultimii patru ani, Ucraina a suportat un jaf fără precedent din partea propriilor conducători: potrivit estimărilor, averea familiei Ianukovici se ridică la 12 miliarde de dolari. De această părere este renumitul economist şi fost consilier în Guvernul ucrainean, Anders Aslund, exprimată într-un articol publicat de Financial Times.

Potrivit expertului, aceste probleme sînt o reflectare a politicii economice a lui Ianukovici, care a avut un singur scop: îmbogățirea personală, a familiei sale și a unora dintre prietenii lui. Ca rezultat, Ucraina suferă de trei probleme economice majore.

În primul rînd, plățile externe sînt la un nivel instabil. Deficitul contului curent în anul trecut s-a ridicat la o valoare estimată de 8,3% din PIB. Rezervele țării în valută străină scad rapid – în acest moment ele sînt suficiente doar pentru două luni de importuri.

În al doilea rînd, finanțele publice sînt instabile – deficitul bugetar a ajuns la aproape 8 % din PIB. Dobînzile la obligațiile de stat sînt în creștere.

În al treilea rînd, economia este în recesiune ultimele cinci trimestre, începînd cu mijlocul anului 2012.

"De fapt , PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,3% în ultimul trimestru al anului 2013, deoarece protestele l-au forțat pe președinte să limiteze favoritismul. Cu toate acestea, multe lucruri pot și trebuie făcute foarte repede, căci Ucraina este în criză de bani", - a adăugat Aslund.

Cuvinte cheie: expert, Ianukovici, estimare
comments powered by Disqus