luni, 3 martie 2014, 18:46 view Vizualizări: 1256 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Declaraţia ministerului rus de externe referitoare la afirmaţiile secretarului de stat al SUA despre situaţia din Ucraina

Foto: noi.md
Considerăm inacceptabile amenințările la adresa Rusiei exprimate într-o serie de declarații publice de către secretarul de stat John Kerry, în legătură cu evenimentele recente din Ucraina și Crimeea. Fără a se osteni să înțeleagă procesele complexe care au loc în societatea ucraineană și în mod obiectiv să evalueze situația, care continuă să degradeze după acapararea violentă a puterii la Kiev de către extremiștii radicali, secretarul de stat operează cu clișee ale "războiului rece", propunînd "pedepsirea" Federației Ruse, și nu a celor care au înfăptuit lovitura de stat, relatează NOI.md, citînd site-ul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. 

Totodată, nu se menţionează faptul că anume Statele Unite şi aliaţii săi au închis ochii asupra fărădelegilor militanţilor de pe Maidan, asupra batjocurilor din partea lor la adresa oponenţilor politici şi cetăţenilor de rînd, asupra rusofobiei militante şi antisemitismului, profanării memoriei eroilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei. Washingtonul a ignorat şi faptul că noul regim de la Kiev a călcat acordul din 21 februarie, semnat de către ministerele de externe din Germania, Franţa şi Polonia, şi a format un "guvern de învingători", de fapt declarînd război limbii ruse şi la tot ce este asociat cu Rusia. În prezent, în rîndurile aliaților Occidentului acţionează adevăraţi neonazişti care devastează biserici ortodoxe şi sinagogi.

Poziţia Rusiei a fost şi rămîne consecventă şi deschisă. Dacă pentru unii politicieni occidentali Ucraina este doar un teritoriu din cadrul jocurilor geopolitice, pentru noi însă aceasta este o ţară frăţească cu care ne uneşte o istorie comună de mai multe secole.

Rusia este interesată de o Ucraină stabilă şi puternică, în care să fie asigurate drepturile şi interesele legitime ale ucrainenilor, ale compatrioţilor noştri şi ale tuturor cetăţenilor. În situaţia extraordinară, creată nu din vina noastră, în care viaţa şi securitatea locuitorilor din Crimeea și regiunile de sud-est sînt puse în pericol real din cauza acţiunilor iresponsabile şi provocatoare ale susţinătorilor lui Bandera și ale altor elemente ultranaţionaliste, măsurile noastre sînt adecvate şi absolut legale. Noi ne pronunţăm pentru revenirea cît mai rapidă a situaţiei din Ucraina în albia normalităţii, în baza acordului din 21 februarie, inclusiv pentru formarea unui guvern legitim al unităţii naţionale în interesul tuturor forţelor politice şi regiunilor ţării.
 
 
Cuvinte cheie: Rusia, ambasador, reactia
comments powered by Disqus